14 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EK predložila da EU članice i Crna Gora, Srbija i Turska koriste Fond solidarnosti zbog krize COVID 19

Ekonomija

Comments 1

EK predložila da EU članice i Crna Gora, Srbija i Turska koriste Fond solidarnosti zbog krize COVID 19

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Evropska Komisija je podnijela prijedlog regulative za usklađivanje postojećeg EU zakonodavstva o Fondu za solidarnost EU, da bi sredstava iz tog fonda mogle da koriste i države članice bloka i one države koje su u pregovaračkom procesu sa EU: Crna Gora, Srbija i Turska, za hitne slučajeve zaštite javnog zdravlja, a povodom globalne krize koju je izazvao virus COVID19.

„Kriza sa kojom se suočavamo zbog Coronavirusa ima i veoma značajnu ljudsku dimenziju, kao i potencijalno veliki ekonomski uticaj ...Kao dio zajednički koordiniranog odgovora, Fond solidarnosti EU (EUSF) može igrati važnu ulogu u iskazivanju solodanosti EU sa državama članicama u djelovanju sa ovom hitnom situacijom“ stoji u prijedlogu a prenposi portal European Wester Balkans.

EU Fond solidarnosti je formiran 2002., ali je korišćen samo prilikom velikih katastrofa izazvanim prirodnim nepogodama kao što su poplave, oluje, zemljotresi, vulkanske erupcije, požari i suše.

Zemlje koje se mogu prijaviti (članice EU ili države koje su u pristupnim pregovorima) mogu aplicirati za sredstva iz Fonda ako se procjenjuje da direktna šteta od katastrofe prelazi preko 3 milijarde Eura, odnosno 0.6 posto bruto nacionalnog dohodka (BND)

Komisija je takođe predložila da avansna suma kojom države članice doprinose Fondu solidarnosti treba da bude povećana na 25 posto ukupnog iznosa ili 100 miliona eura. Prema prijedlogu prethodni predujam od 10 posto odnosno 30 miliona Eura pokazao se nedovoljnim.

Kako se navodi, prema pravilima, ukoliko prijava bude prihvaćena, pomoć se imati formu finansijske pomoći iz Fonda solidarnosti. Ne više od šest mjeseci nakon što istekne 18-mjesečni period u kojem grant mora biti iskorišten, države koje budu koristile Fond moraće podnijeti izvještaj o implementaciji ovih sredstva.

Prijedlog EK je sačinio Generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku 13. marta, i trenutno je u proceduri usvajanja. Da bi stupio na snagu mora ga usvojiti i Savjet ministara EU i Evropski parlament.

Prva faza usvanja na Savjetu je završena u utorak, kada je i Radnička partija za strukturalne mreže (Working Party on Structural Measures –tijelo koje priprema nacrte legislative) -podržala dokument, uključujući i poželjnost brzog usvanja, kao i slanje na Komitet stalnih predstavnika, koji je jedan nivo ispod ministara EU vlade.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Rade

Ovo treba odbiti, nama će Rusija i molitva pomoći!