14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailović: Životi, pa ekonomija, razmisliti o smanjivanju najviših zarada

Izvor: Foto: Schreenshot youtube

Ekonomija

Comments 0

Mihailović: Životi, pa ekonomija, razmisliti o smanjivanju najviših zarada

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Kriza izazvana pandemijom virusa korona je specifična i nije je bilo u ljudskoj istoriji. Ova kriza pogađa najvredniji faktor proizvodnje to je čovjek, čije je zdravlje ugroženo. Ta opasnost po zdravlje uticala je na to da se proizvodnja automatski redokuje ili prekida. Međutim, nema oporavka bez ljudi. Dakle, borba protiv virusa korona je borba i za ekonomiju. Ali, prioritet je zdravlje stanovništva životi, pa ekonomija, poručuje u razgovoru za Dnevne novine prof. dr Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta UCG i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

"Vlada Crne Gore blagovremeno je reagovala i donijela realne mjere, primjerene trenutku. One su cjelovite i konzistentne i njima se nastoji zadržati funkcionisanje našeg sistema u cjelini.

Kaže da su sve prognoze uticaja korona virusa na crnogorsku ekonomiju vrlo nezahvalne.

"Ne zbog neznanja, nego zbog vremena u kojem će trajati. Jedne će posljedice biti ako kriza bude trajala kraće, što bismo svi željeli, a druge ako bude trajala duže. Sve prognoze mogu biti aproksimativne i moraju se bazirati na određenim pretpostavkama. Ja sam po prirodi optimista, ali moramo biti umjereni optimisti.

Dakle, mnogo će zavisiti od toga koliko bude trajalo i kako se budemo organizovali, koliko proizvodnju uspijemo da organizujemo…Zavisiće i od međunarodnog faktora, zatim i od tokova roba da li će robe moći da dolaze u Crnu Goru i da li će moći da odlaze iz Crne Gore. Dakle, sve ovo treba imati u vidu i ne davati olako ocjene. Ja nisam sklon tome", kaže Mihailović.

Kaže kako vjeruje da će svi u privatnom sektoru poštovati zakonske odredbe.

"Nije dobro, niti ljudski, u ovoj situaciji bilo kome dati otkaz. Razumijem poslodavce, ali umjesto toga može se ići na smanjenje zarada, a i mora se ići. Vlada je omogućila, s obzirom da se ne uplaćuju porezi i doprinosi, da se kroz smanjenje zarada i kroz odlaganje ovog dijela obaveza izađe u susret i poslodavcima i zaposlenima i da svako bude realtivno zadovoljan koliko se može biti zadovoljno u ovoj situaciji. Svaki zaposleni sa svoje strane treba da doprinose da se održe sisteme u kojima posluju, jer to ne može država. Moramo svi zajedno stvoriti uslove da preživimo. Jer, ova kriza je specifična i nije je bilo do sada u ljudskoj istoriji.

Evo na što mislim. Prvo, kriza je u najvrednijem faktoru proizvodnje to je čovjek, čije je zdravlje ugroženo. Ta opasnost po zdravlje uticala je na to da se proizvodnja automatski mora redukovati ili prekinuti. Ta se proizvodnja ne može nastaviti niti privreda oporaviti bez ljudi. Dakle, borba protiv virusa korona je borba i za ekonomiju. Ali, prioritet je zdravlje stanovništva. Dakle, životi, pa ekonomija", dodaje on.

Mihailović zato predlaže štednju na svim nivoima.

"Kao i smanjenje zarada u državnoj administraciji, ko ima više, njemu više i umanjiti. Recimo, plate poslanika sa svim dodacima, kako pišu mediji, su izašle na 2.000 eura. Dakle, moraju se smanjivati zarade, i štedjeti. Vjerujem da će biti i donacija od strane EU. Govorim kao ekonomista profesionalac o principima, ne o ciframa. Ubijeđen sam da će se obećanja predsjednika Vlade ispuniti, to znači da će penzije i plate biti redovne, ali da se svi pustimo onoliko koliko imamo", poručuje profesor.

"Moja preporuka građanima jeste da nešto zasade ako za to imaju uslova. Sad je vrijeme sjetve, a ona stara izreka kaže kakva sjetva takva žetva", zaključuje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR