11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Autor: Antena M

  • Viber

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj i Izvještaj o poslovanju za 2019.

Kako je saopšteno iz kompanije, na Skupštini je odlučeno i da se dio neto dobiti ostvarene u finansijskoj 2019. godini, u iznosu od 1.890.958 eura – odnosno 4 centa po akciji – isplati akcionarima na ime dividende, dok će se preostali dio dobiti u iznosu od 2.401.379 eura raspodijeliti u zadržanu dobit, a o čijoj će eventualnoj isplati, u zavisnosti od finansijske pozicije Društva, biti odlučivano na prvom sljedećem zasijedanju Skupštine akcionara.

"Poslovnu 2019. Crnogorsku Telekom je završio na liderskoj poziciji na tržištu u postpejdu – u oba segmenta, odnosno po broju kako rezidencijalnih tako i poslovnih postpejd korisnika – kao i po broju korisnika mobilnog interneta. Zahvaljujući tome, pozitivna kretanja prihoda Telekom je u 2019. ostvario od postpejd usluga, pod uticajem restrukturiranja portfolija i rasta broja korisnika, zatim od TV usluga usljed rasta broja korisnika, kao i od prodaje opreme.

U prethodnoj godini je u poređenju sa 2018. zabilježeno i smanjenje prihoda koje je dominantno rezultat regulacije maloprodajnih cijena i smanjene upotrebe servisa fiksne telefonije, zatim iz godine u godinu manje potrošnje od strane korisnika pripejd usluga, te nižeg dolaznog međunarodnog saobraćaja i roming regulacijom za zemlje Balkana.

Tako je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), bez specijalnih efekata i nakon najma, u 2019. iznosila 29,1 miliona eura, 7.3% manje nego u uporednom periodu. Ostvarena je neto dobit od 4,3 miliona eura, a smanjenje dobiti uslovljeno je nižom operativnom dobiti", navode iz Telekoma. 

Prethodnu, 2019. u Telekomu je obilježilo donošenje i sprovođenje niza pažljivo planiranih strateških odluka i mjera, kazala je izvršna direktorica Telekoma Dina Cibulskaja.

"One su, uprkos početku primjene roming regulacije za zemlje Zapadnog Balkana, počele da daju rezultate već od trećeg kvartala 2019, naročito vidljive u četvrtom kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine, i dovele su do rasta naše korisničke baze i zadovoljstva samih korisnika. Nažalost, situacija u kojoj smo se svi zajedno našli krajem marta natjerala nas je da se prilagodimo novim okolnostima. Ipak, naš prioritet je i ove, kao i u prethodnoj godini, ostalo pružanje visokokvalitetnih, pouzdanih usluga građanima, privatnom i javnom sektoru.

Posebno smo ponosni na činjenicu da smo brzim prilagođavanjem i konsolidacijom u vanrednim okolnostima pokazali da je strateška odluka da nastavimo sa digitalizacijom, sa posebnim fokusom na digitalnu transformaciju unutar naše kompanije, bila ispravna, i da će nastaviti da daje rezultate", kazala je Cibulskaja.

Iz Telekoma podsjećaju i da uprkos veoma konkurentnom telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori, godinama ostaju jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi.

"Za nezavisnog revizora društva za 2020. godinu, Skupština akcionara izabrala je revizorsko preduzeće PricewaterhouseCoopers.

U skladu sa zakonskom obavezom, razriješen je Odbor direktora izabran na prethodnoj redovnoj Skupštini akcionara, a Odlukom o imenovanju članova Odbora direktora reizabran je Odbor direktora iz prethodnog saziva, te će i u novom mandatu kompanijom upravljati Siniša Đuranović, Marc Stehle, Daniel Daub, Ivan Bartulović i Tripko Krgović", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR