22 °

max 22 ° / min 13 °

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Kontinuiranom komunikacijom sa privrednicima olakšati poslovanje

Ekonomija

Comments 0

Sekulić: Kontinuiranom komunikacijom sa privrednicima olakšati poslovanje

  • Viber
Ministarstvo ekonomije, prepoznajući značaj malih i srednjih preduzeća, u narednom periodu će ulagati u poboljšanje njihovog poslovanja, posebno poslovanja MSP koja se bave proizvodnjom, preradom i pružanjem usluga, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom radne posjete opštini Nikšić.

Sekulić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem, održala sastanak sa nikšićkim privrednicima koji sarađuju sa Ministarstvom ekonomije i čije djelatnosti spadaju u resor Ministarstva, a kojem je domaćin bio Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis.

„Praksa Ministarstva ekonomije će ubuduće biti da u redovnoj i direktnoj komunikaciji sa privrednicima utvrdi na koji način Ministarstvo može olakšati njihovo poslovanje. Činjenica je da se veliki dio proizvodne djelatnosti Crne Gore zasniva baš na preduzećima u Nikšiću“, kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, cilj današnje posjete je da, upravo u komunikaciji sa velikim brojem privrednika u Nikšiću, utvrdi u kom dijelu njihovog poslovanja Ministarstvo ekonomije može pružiti pomoć u narednom periodu.

„Veliki broj preduzeća se odazvao našem pozivu, a nekoliko preduzeća je u prethodnom periodu iskoristilo mogućnosti koje je Ministarstvo ekonomije davalo kroz različite programe podsticaja“, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da se podrška i pomoć Ministarstva ekonomije privrednicima realizuje kroz niz programa, prije svega kroz Uredbu o podsticanju direktnih investicija, gdje se, kako je kazala, za određeni broj novoosnovanih radnih mjesta izdvajaju novčana sredstva.

„Zatim, kroz projekat osnivanja i korišćenja biznis zona od strateškog i lokalnog interesa i kroz projekte koji su omogućavali davanje direktne podrške za modernizaciju industrije i uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje preduzeća“, kazala je ministarka.

Sekulić je izrazila zadovoljstvo što je domaćin današnjih sastanaka bio IPC Tehnopolis, od kojeg će, kako je kazala, u narednom periodu kretati sva potrebna komunikacija sa privrednom.

„Već danas smo se dogovorili da ćemo se za 10-ak dana ponovo naći, kako bismo privrednike detaljnije uputili u to što Ministarstvo ekonomije može uraditi za njih. Nastavićemo tu komunikaciju sa opštinom Nikšićem, i sa drugim opštinama, ali i sa dodatnim brojem privrednika koji danas nisu mogli biti sa nama“, kazala je Sekulić.

Sastanku sa nikšićkim privrednicima prisustvovao je predsjednik Opštne Nikšić Veselin Grbović koji je izuzetno zadovoljan interesovanjem domaćih investitora za ulaganja u ovom gradu.

„Saglasili smo se da se mora raditi na poboljšanju informisanost naših preduzetnika u vezi sa svim onim što Ministartsvo ekonomije priprema za potencijalne investitriore. Mjesto gdje će se slivati informacije je Tehnopolis i svi naši privrednici mogu ovdje da dođu i dobiju potrebne informacije. Naravno, i Opština Nikšić, i Ministarstvo ekonomije za sve što je potrebno stoje na raspolaganju“, kazao je Grbović.

Nakon sastanka sa privrednicima, ministarka Sekulić je posjetila Rudnike boksita koje je, kako je kazala, samo jedno od nikšićkih preduzeća koje je obnovilo i održalo svoju proizvodnju.

„Mi danas u Nikšiću govorimo o razvojnim projektima i obilazimo preduzeća koja su, za početak, obnovila ili održala svoju proizvodnju. Rudnici boksita Nikšić su preduzeće koje je privatizovano, koje je pokrenulo svoju proizvodnju. Činjenica je da preduzeća koja danas posjećujemo ni na koji način ne opterećuju budžet države, ne predstavljaju opterećenje državi Crnoj Gori po bilo kojem osnovu, čak naprotiv, ona svojim radom i zapošljavanjem doprinose samom budžetu“, kazala je Sekulić.

Vlasnik kompanije Uniprom metali Veselin Pejović kazao je da u ovoj godini planiraju da izvezu oko 1,2 miliona tona boksita, što bi na nivou godine bilo između 50 i 55 miliona dolara. Najveći dio izvoza, kako je kazao, planiran je za Kinu, dok je jedan dio ugovoren i za izvoz u Poljsku.

„Sa ovim izvozom i sa Kombinatom alunijuma Podgorica, Crna Gora bi ostvarila devizni priliv od preko 200 miliona eura. Takođe, u narednih šest mjeseci planiramo da investiramo 3 miliona eura, a investicija se odnosi na trakasti transport izvađene rude iz jame, sa kojim bismo mogli da povećamo eksploataciju iz jame i nesmetano dostignemo proizvodnju od 35.000 do 40.000 tona mjesečno“, kazao je Pejović.

On je podsjetio da je Uniprom metali preuzela Rudnike Boksita u februaru 2016. godine, tokom koje je investirano oko 13 miliona eura.

„Pokrenuli smo dva površinska kopa – Zagrad i Đurakov do. U septembru smo pokrenuli jamu Biočki stan. Prošle godine smo izvezli 600.000 tona boksita, i u tom lancu izvoza povezani su crnogorski Montecargo i Luka Bar“, kazao je Pejović i dodao da je Rudnik boksita značajan ne samo za nikšićku opštinu, već i zbog činjeice da su na njega oslonjene i mnoge druge kompanije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR