15 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ME: Očekujemo da Kolašin donese kvalitetan plan razvoja

Ekonomija

Comments 0

ME: Očekujemo da Kolašin donese kvalitetan plan razvoja

  • Viber
Izrada realnog Strateškog plana razvoja opštine Kolašin uslov je vođenja uspješne politike lokalnog razvoja u pravcu ostvarenja strateških ciljeva opštine, zaključeno je na radionici povodom izrade Strateškog plana, održane tokom protekle sedmice u Kolašinu. 
Pred sedam jedinica lokalne samouprave, među kojima je i opština Kolašin, u prvoj polovini ove godine obaveza je izrada Strateškog plana razvoja, s obzirom na to da su prethodni Planovi, donešeni za period do kraja 2016. istekli. Ministarstvo ekonomije, u kontekstu politike reaginalnog razvoja, prati i podržava lokalne uprave u pripremi Strateških planova razvoja, kao mehanizama kojim se lokalne samoprave služe u cilju efikasnog i sistematičnog aktiviranja svih svojih postojećih potencijala, znanja, vještina i komparativnih prednosti, kažu iz Ministarstva. 
 
„Realizacija prethodnog Strateškog plana razvoja opštine Kolašin, za vremenski period 2012-2016 godina, bila je na solidnom nivou, posebno imajući u vidu tadašnju obavezu izrade višegodišnjeg Akcionog plana. Sada, u skladu sa novim Pravilnikom o metodologiji za izradu Strateškog plana razvoja JLS, opštine uz Strateški plan razvoja donose jednogodišnje Akcione planove za njegovu implementaciju, što će olakšati proces planiranja i usmjeravanje finansijskih sredstava na realnim osnovama i u pravcu prioriteta razvoja opštine“, kazala je savjetnica u Direktoratu za razvoj u Ministarstvu ekonomije Milena Jovetić.
 
S obzirom na značaj procesa strateškog planiranja na lokalnom nivou, kako je kazala, ovaj dokument bi trebalo da bude osnova svih daljih aktivnosti opštine koje su usmjerene na socio-ekonomski razvoj.
 
„Opština Kolašin je vrlo uspješno započela proces izrade ovog sveobuhvatnog dokumenta i očekujemo da će donijeti kvalitetan Strateški plan razvoja za naredni period. Svakako, Ministarstvo ekonomije će nastaviti da pruža neophodnu podršku, kako ovoj, tako i drugim opštinama u ovom procesu“, zaključila je Jovetić.
 
U procesu izrade planova, Ministarstvo ekonomije će tehnički podržati sedam jedinica lokalne samouprave, i to, pored opštine Kolašin, opštine Tivat, Žabljak, Petnjica, Berane, prijestonicu Cetinje i Glavni grad Podgorica. Podrška podrazumijeva angažovanje konsultanta koji će voditi proces planiranja i pružiti ekspertsku podršku JLS. 
 
Podsjećamo, Ministarstvo ekonomije je u oktobru 2016. nakon intenzivne saradnje sa JLS, donijelo inovirani Pravilnik o metodologiji za izradu Strateškog plana razvoja jedinice lokalne samouprave koji će pojednostaviti proces strateškog planiranja i tako omogućiti opštinama da što kvalitetnije isplaniraju svoj lokalni ekonomski razvoj. Izmjene Pravilnika bile su usmjerene na unapređenje procesa planiranja, kao i na implementaciju samih Planova.
 
Podršku JLS u strateškom planiranju Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), realizuje u okviru projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori. Projekat  finansiraju Ministarstvo ekonomije, UNDP, Glavni grad Podgorica, prijestonica Cetinje i opština Bijelo Polje.
 
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR