21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ISTRAŽUJEMO: Ovo su crnogorski šampioni u zapošljavanju radnika

Ekonomija

Comments 4

ISTRAŽUJEMO: Ovo su crnogorski šampioni u zapošljavanju radnika

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Kada se pomene ekonomija, sinonim za uspješnost definitivno je broj otvorenih radnih mjesta. A, barem u Crnoj Gori, još "se pita"je li u kompaniji redovna plata i plaćene dažbine na pun iznos?!  Zanimalo nas je kojim to firmama možemo pripisati atribut „šampioni u zapošljavanju“.

Po podacima Poreske Uprave, trgovinski lanac Voli kompanija je sa najviše zaposlenih radnika - njih 1800.

U toj su kompaniji, kažu, jednako ponosni što predstavljaju i vrlo poželjnog poslodavca, kao i na to što imaju malu fluktuaciju kadra.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da za sve naše radnike uplaćujemo kompletan porez i doprinos. To se u zemljama Zapadne Evrope podrazumijeva, ali svi znamo da taj momenat u Crnoj Gori vrijedi istaći. Voli, kao partner Evropske banke, ne samo što se obavezao na uplatu punih poreza i doprinosa već o tome izvještavamo i tu evropsku instituciju“, kazala nam je portparolka Volija Olivera Šuškavčević.

Kako je dodala, svi zaposleni u toj kompaniji znaju koja su njihova prava i obaveze. A u toj firmi, naglasila je, posebno su ponosni na činjenicu da radnicima plata nikada ne kasni.

„Kao što znate, izazov je uplaćivati pune doprinose, redovna primanja i osigurati pozitivno poslovanje u današnje vrijeme, ali smo mi dokaz da to može predanim radom i promišljenim rukovođenjem u svakom segmentu poslovanja“, naglasila je Šuškavčević.

Postoji uvriježeno mišljenje u javnosti da su u trgovini okreće veliki profit?

„Više smo puta kazali da radimo sa osnovnom i najnižom maržom, kao i da osnovni životni artikli kod nas čak i nijesu maržirani, kako bi i najsiromašniji mogli da odaberu Voli za mjesto gdje trguju. Izazovno je tako poslovati, ne mogu da kažem da je lako stvoriti profit. Iza nas je dvadesetogodišnja tradicija, trudimo se da održavamo niske cijene “, kaže Šuškavčević.

Marža je, dodala je, kako za njenu tako i za ostale trgovinske lance, na najnižem nivou kako bi ostvarili profit iz kojeg isplaćuju plate, razvijaju biznis i pozicioniraju se na tržištu.

Na poziciji dva je još jedan lanac super-marketa - Merkator, dok se Crnogorski elektrodistributivni sistem, našao na trećem.

Rijetko koja priča o Crnoj Gori može da prođe bez jednog od značajnijih datuma - 13. jula. Nije ni ova naša - kompanija „13 jul Plantaže“ je četvrta, a onda na red dolazi Elektroprivreda.

Zanimljivo je da se i jedna agencija specijalizovana za posredovanje pri zapošljavanju, ispitivanje tržišta i za pružanje usluga privremenog zapošljavanja, DEKRA našla među crnogorskim gigantima u zapošljavanju.

Slijede Rudnik Uglja, Željeznica i Pošta.

Trgovački lanci definitivno dominiraju na ovoj listi, pa se tu našla i Domaća trgovina, a odmah nakon nje naše, ali i balkansko, najpoznatije liječilište - Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević".

Za slučaj da ste pomislili da smo završili sa lancima super-marketa, prevarili ste se. Naime, i Laković je ušao u društvo poslodavaca koji zapošljavaju najviše radnika.

Prema podacima koje je Antena M dobila iz Poreske uprave, tu su i Tabako pres, kao i Aerodromi Crne Gore.

I u turizmu su mnogi Crnogorci našli uhlebljenje – tako se „Hotels group Montenegro stars Budva“ našao na 15. mjestu, prate ga dva društva sa ograničenom odgovornošću - „Outstanding“ i „Nice job“.

Veći dio Crnogoraca, ne obraduje se kada im iz Crnogorskog Telekoma ili Vodovoda stignu računi...za razliku od srećnika, pogotovo u mobilnom operateru, koji tamo primaju plate.

„Top 20“ listu firmi koje zapošlavaju najviše radnika zaokružila je još jedna turistička - Hotelska grupa Budvanska rivijera.

Pa, neka ova naša lista bude motiv kompanijama "ispod crte" da se probiju u prvih dvadeset i izbore pravo da ih pomenemo za šest mjeseci, kad opet budemo radili ovu priču.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

davor78

A mozda da se bavite temom, kad ste vec krenuli zaposljavanje, da zaceprkate malo po ovim agencijama sto zaposljavaju, znam pouzdano da ima ljudi koje devet godina vuku po agencijama i sve prekinu pa nastave pa prekinu i tako u krug, da ne bi morali da im daju ugovore. Rudnik uglja je lider u takvom zaposljavanju, pa mozda tu malo da zaceprkate, iznenadicete se odgovorima

sigurno

Ovo je nova društvena tema, kako su poslodavci našli rupu u zakonu da ne daju rješenja na neodređeno: "Zanimljivo je da se i jedna agencija specijalizovana za posredovanje pri zapošljavanju, ispitivanje tržišta i za pružanje usluga privremenog zapošljavanja, DEKRA našla među crnogorskim gigantima u zapošljavanju". Dok nekom ne mrkne, drugom ne svane

Todor

Da, Milane, ali Voli, ne samo na osnovu tvrdnje gospođe Šuškavčević, pošteno izmiruje svoje obaveze prema zaposlenima i prema državi. Da li to rade i svi ostali sa ove liste? Možda i ne baš svi. CES i Montenegrostars rade sigurno. Nadajmo se i većina drugih. U svakom slučaju, čovjek koji preuzme na sebe teret egzistencije 1800 ljudi, a kod večine su to, pretpostavljam i cijele porodice, pa još radi zakonito, zaslužuje poštovanje.