11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CUP pita Abazovića čime ga je zadužio Mitrović i traži objašnjenje povodom potpisivanja OKU

Ekonomija

Comments 1

CUP pita Abazovića čime ga je zadužio Mitrović i traži objašnjenje povodom potpisivanja OKU

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko udruženje poslodavaca CUP zatražilo je objašnjenje od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića povodom potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), jer smatraju da taj dokument ima "manjkavosti" i nije ga trebalo potpisati.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

"Crnogorsko udruženje poslodavaca Vam se obratilo, drugi put, javnim saopštenjem 23.decembra prošle godine, povodom  odluke da potpišete Opšti kolektivni ugovor  –  navodeći vam razloge zbog kojih to nije trebalo da uradite.

Ti razlozi nijesu bili marginalnog već krucijalnog značaja i zadirali su  u samu suštinu legitimiteta  potpisanog OKU i ostvarenja njegove društvene uloge, pa je bilo za očekivati da javnosti i crnogorskim privrednicima koji čine dvije trećine BDP-a CG objasnite – zašto ste uprkos navedenim manjkavostima potpisali takav dokument.

Nažalost, Vi do danas nijeste našli za shodno da to uradite, već ste ignorisali naš zahtjev. Razlozi su naravno Vama poznati, a mi o njima možemo samo da pretpostavljamo.

Uvaženi predsjedniče Vlade, želimo da Vas, radi crnogorske javnosti i dvije trećine privrede koje  zastupa CUP, podsjetimo samo na dio onoga, na šta smo Vam tada ukazali:

Prvo, sporili smo pravo Uniji poslodavaca CG da potpiše OKU jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje s obzirom na to da su je dobrovoljno napustile  kompanije koje su u najvećem broju sada naši članovi, a koje su po prometu   iz 2021. godine  stvarale  50% BDP, dok 2022. godine stvaraju promet  od 60% BDP i zapošljavaju gotovo 25.000 radnika.

Drugo, Unija poslodavaca CG nije prijavila resornom ministarstvu promjenu u svom članstvu i ako je na to bila obavezna po Zakonu, kako bi se mogli sagledati efekti te promjene na njenu reprezentativnost, čime bi se zakonski  konstatovao njen nelegitimitet. Pored svega toga UPCG  18 godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima  što je u emisiji 'Okvir' emitovanoj na TVCG 30.12. 2022. godine javno potvrdio i njen potpredsjednik  g-din Šćekić.

Treće, proces dogovaranja je bio apsolutno netransparentan i vođen iza leđa cjelokupne privrede na šta su vam pored CUP-a  ukazala i mnoga druga privredna udruženja.

Četvrto, izostala je javna i stručna rasprava, a radilo se o usvajanju dokumenta koga drugačije  zovu 'Radnički Ustav' i koji  predstavlja najvažniji akt kojim se regulišu socio-ekonomska pitanja zapošljavanja i zaštite prava radnika.

Peto, međunaradna praksa inkluzivnog socijalnog dijaloga, obavezujući zakonodavni okvir i pozitivni primjeri bližeg regiona (Hrvatska), upućivali su vas na dodatnu obavezu,  da saglasno svojoj funkciji koju obavljate, afirmišete razvoj legitimnog socijalnog dijaloga, a ne suprotno.

Vjerovatno Vam je poznato da je u medijima objavljeno, a što nije  demantovano sa vaše strane, da ste  sadašnjeg predsjednika Unije poslodavaca CG, naimenovali za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu, što je, naravno, vaše pravo.

Međutim, ukoliko je to zaista tako, imamo razloga da sumnjamo kako ste naše argumentovane  primjedbe i otvorena pisma upućena Vama i resornom ministru rada i socijalnog staranja g-dinu Adroviću, tretirali kao nevažne  jer je Vama  važnije bilo nešto drugo.

Nećemo špekulisati šta je u tome bio vaš interes, ali ćemo konstatovati da to nije bio interes crnogorske privrede i socijalno-inkluzivnog društva kojem težimo na putu ka EU.

Ipak, kako je sprovedeni način potpisivanja OKU izazvao ogromno nezadovoljstvo kod crnogorskih privrednika, s obzirom na to da ga je u njeno ime potpisao predstavnik  UPCG čiji je legitimitet upitan g-din Mitrović, a čije je utemeljenje u privredi i članstvu  manje od 5% , ne možemo a da vas ne pitamo sledeće.

Čime vas je zadužio g-din Mitrović, predsjednik UPCG ?

·         Da li možda time što je pristao da se poslodavcima  nametne uvećana dnevnica za rad nedeljom 80%, dok je recimo ista ta dnevnica u privredno razvijenijoj Hrvatskoj 30% ?

·         Da li možda time što je pristao  da iz te odluke ne izuzme medije, već o tome tek treba da se pregovara, umjesto da se mediji tretiraju kao djelatnost koja ne podliježe uvećanju dnevnice ?

·         Da li možda time jer je potpredsjednik Vaše partije g-din Đurović, ujedno i potpredsjednik UPCG, koji kao aktuelni ministar suprotno zakonu i interesu privrede afirmiše pristup da je jednom prikazana reprezentativnost – vječna reprezentativnost ?

·         Da li možda time što je g-din Mitrović  javno pozvao  crnogorske privrednike da se uključe u „Otvoreni Balkan“, iako za to nije imao ovlašćenja privrede, jer je to  'par ekselans' političko, a ne privredno pitanje ?

Ipak, kako god i šta god da je u pitanju gospodine predsjedniče Vlade, ta činjenica baca ozbiljnu sjenku na same motive potpisivanja OKU i legitimnost samog dokumenta, jer poslodavačka organizacija kao predstavnik privrede u Socijalnom savjetu – po suštini i definiciji mora biti apsolutno rezistentna na politički uticaj.

U protivnom, kompromitovan je čitav proces socijalnog dijaloga, a time i doveden u pitanje sam OKU, jer složićemo se da naimenovanje predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore za otpravnika poslova Ambasade u Beogradu ne može biti argument u prilog  legitimnosti OKU. Naprotiv.

Na kraju, apelujemo na Vas da kao predsjednik Vlade, založite svoj autoritet i otklonite sve dalje opstrukcije unutar Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje ne želi da donese novi Pravilnik o reprezentativnosti poslodavaca, već koristi nevažeći Pravilnik iz 2004."

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

marko

Zamislite da je DPS nešto ovako uradio ...