19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GI 21. maj: Najavljena prodaja obveznica dovoljno govori o stanju državne kase i vladinoj ekonomskoj politici

Ekonomija

Comments 0

GI 21. maj: Najavljena prodaja obveznica dovoljno govori o stanju državne kase i vladinoj ekonomskoj politici

Autor: Antena M

  • Viber

Najavljena prodaja državnih obveznica u cilju zaduživanja za novih milijardu i sto pedeset miliona eura dovoljno govori o stanju državne kase i vladinoj ekonomskoj politici, poručuju iz Građanske inicijative "21. maj". 

"Sa novim zaduženjem u iznosu od oko četvrtine postojećeg bruto javnog duga ukupan državni dug će biti iznad Mastriške granice od 60% bruto domaćeg proizvoda.

Još u decembru je bilo jasno da Crna Gora ne može izbjeći novo zaduživanje, baš kao što je jasno da je formirana Vlada bez plana strukturnih i administrativnih reformi. Vladajuće stranke, baš kao i politička klasa u cjelini, moraju shvatiti da je država osuđena na dugoročnu stagnaciju i jačanje nejednakosti ukoliko se ne sprovedu sveobuhvatne sistemske reforme. 

Ključni dio ovih reformi mora biti fokusiran na podsticanje međunarodno konkurentnog preduzetništva, ukidanje niza biznis barijera i stvaranje poslovnog i fiskalnog ambijenta koji će Crnu Goru učiniti privlačnom zemljom za ulaganje", navode u saopštenju. 

Ekonomskim mjerama potrebno je olakšati otvaranje tradicionalnih i modernih biznisa i time podstaći nova radna mjesta, što bi se odmah reflektovalo na povećanje budžetskih prihoda, dodaju iz GI "21. maj". 

"Paralelno sa mjerama u realnom sektoru moraju se pojednostaviti procesni propisi i sprovesti efikasna reorganizacija privrednog, upravnog i radnog dijela pravosuđa i ubrzati pouzdane promjene u javnim registrima.

Da bi sve ovo imalo sistemskog smisla i javne finansije učinilo održivim neophodna je znatna redukcija broja zaposlenih u javnom sektoru, sređivanje socijalne politike i definisanje meritokratskih kriterijuma u državnim institucijama.

Bez odlučnih višefaznih strukturnih i sistemskih promjena Crna Gora će stagnirati, biznis će biti demotivisan, zavisićemo od milostinje EU i biti prinuđeni na stalna zaduživanja sve do pucanja kreditnog rejtinga.

Naša polazna tačka mora biti da smo siromašna država sa izrazitom nejednakošću i slabim životnim standardom ubjedljive većine građana što je moguće otkloniti samo napornim radom i dugoročno pametnom sistemskom politikom", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR