21 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rabrenović: Naše ekonomsko blagostanje se mjeri milionima ili stotinama miliona zaduženja koje planiramo

Izvor: Screenshot (TV E)

Ekonomija

Comments 0

Rabrenović: Naše ekonomsko blagostanje se mjeri milionima ili stotinama miliona zaduženja koje planiramo

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Stanje u našoj ekonomiji se mjeri nivoom zaduženja koje svakoga mjeseca povećavamo i koje, prema nekim najavama ljudi koji donose odluke u ovoj državi, može dostići cijelu milijardu – kazao je doktror ekonomskih nauka i član LPCG Jovan Rabrenović.

“Mi smo planirali da prihodujemo u ovoj godini nekih 2,7 milijardi, ali ćemo za to imati izdataka 3,5 milijarde, znači imamo nekih 700 miliona deficita koji će se morati nadoknaditi iz zadruženja. To zaduženje neće biti da bi ulagali u investicije i kapitalne projekte, koji će donijeti novu vrijednost i koja će stvoriti veći prihod i veći životni standard, nego ćemo ga potrošiti za javnu potrošnju, za povećanje plata i za povećanje penzija. Svi mi želimo da imamo veće zarade, ali ono što nije naš princip je da uvećavamo plate na osnovu realnog povećanja prihoda, na osnovu realnog povećanja BDP-a”, rekao je Rabrenović.

On smatra da bolje uslove za život možemo stvoriti samo ako ulažemo u infrastrukturu, zdravstvo, prosvjetu i obrazovanje, ako ulažemo gdje je to potrebno.

“Onda ćemo mi za novac koji zaradimo moći stvarno da kupimo ono što nam treba i stvarno ćemo osjetiti da veći iznos plata zaista znači bolji životni standard i neće se dešavati da mi povećavamo zarade, da su one nominalno veće ali da efektivno za veće zarade ne možemo kupiti više proizvoda ili usluga”, jasan je Rabrenović.

Prema njegovim riječima turizam je naš glavni izvor prihoda koji najvećim dijelom puni budžet i generiše najviše radnih mjesta.

“Kroz komplementarne sadržaje obezbjeđujemo ono sve što turizam jedne države zahtijeva, a to je uz same hotele i prihode od hotela i smještaja, veći broj zaposlenih, plasiranje domaćih proizvoda, poslovno-poljoprivrednih proizvoda, sve to je jedan čitav lanac koji ako prekinemo, gubimo kontinuitet i turizam ne može imati nivo razvoja koji očekujemo. Ono što mi je bolno u cijeloj toj priči da mi ne razvijemo turizam kako su ga nekad zvali elitni, odnosno visokoplatežni turizam, mi u stvari zadnje tri godine razvijemo populizam.”

Pored populizma Rabrenović problem u padu prihoda od turizma vidi u gašenju najveće avio kompanije.

“Crna Gora je imala do 60% turista od aviosaobraćaja dok je postojao Montenegro Airlines.

Njegovim ukidanjem mi bukvalno gubimo aviokompaniju. Meni je drago što postoji Air Montenegro, ali on je toliko slabašan u cijeloj priči da ne može izdržati konkurenciju i pritisak vremena, posebno ne test ekonomije koja je u njihovom slučaju jako surova.”

Na pitanje zašto su cijene osnovnih namirnica u Evropi u padu, ali ne i kod nas, Rabrenović smatra da ima više razloga.

Jedan od njih vidi u uvozu proizvoda koje ne možemo sami proizvoditi bez substitucije proizvodnje. Drugi ralog vidi u tome što naši građani nemaju naviku da kupuju domaće proizvode, a to je povezano sa uvozničkim lobijem koji forsira brendove koje zastupa i koji su na policama prodajnih objekata bolje pozicionirani.

“Govorili smo više puta da postoji takozvani uvoznički kartel. Uvoznički kartel ili trgovinski karteli u Crnoj Gori koji se lako dogovaraju oko uvoza proizvoda iz zemalja u kojima oni imaju zastupništva. Znači, ako jedan distributer maloprodaje ima zastupništvo u par brendova, on će forsirati uvoz tih proizvoda i ti proizvodi će biti zastupljeni u svim njegovim maloprodajnim objektima, što znači da u istom trenutku nema mogućnost da neki drugi proizvodi budu pozicionirani na policama u istom nivou kao ti proizvodi i građani se odlučuju za kupovinu, te vrste proizvoda”, naglasio je Rabrenović gostujući u emisiji “Na kraju dana”. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR