15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medojević: Ekonomija zasnovana na rasipništvu završava bankrotom

Izvor: Screenshot (N1)

Ekonomija

Comments 2

Medojević: Ekonomija zasnovana na rasipništvu završava bankrotom

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Ekonomija zasnovana na rasipništvu, potrošnji i dugovima ima samo jedan kraj, a to je dužnička kriza i bankrot, saopštio je predsjednik Poketa za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

„San o ekonomskom Perpetuum mobile-u, da se manje radi i ništa ne proizvodi i da svi radimo za državu i primamo plate iz budžeta, završiće se bolnim buđenjem“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je kazao da je premijer Milojko Spajić već u januaru 2021. godine počeo sa praksom obmana javnosti.

„Porast zaposlenih i zarada u javnom sektoru prati neizvršavanje budžeta u kapitalnim dijelu i dugovanje prema dobavljačima. Postepeno se povećava udio budžeta u vezi isplata zarada i drugih davanja, a smanjuje programski i kapitalni dio. Vlada postaje sama sebi cilj i funkcioniše kao protočni bojler“, rekao je Medojević.

On je kazao da se prihodi naplaćeni od građana i privrede kroz porez na dodatu vrijednost (PDV), akcize i carine troše na zarade u javnom sektoru, deficit fondova zdravstva i penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) i socijalna davanja koja ne stižu do najugroženijih.

„Deficit se povećava i finansira iz skupih dugova. Planirane kapitalne investicije se odlažu i ne izvršavaju u procentu većem od 50 odsto. Za veće kapitalne projekte kojih nema u budžetu, uzimaće se dodatni skupi krediti“, smatra Medojević.

On je dodao da Vlada nema reformske, ni razvojne ambicije, niti budžetske mjere.

„Sve se svelo na neproduktivmu potrošnju koja se pokriva nezarađenim novcem, odnosno skupim kreditima“, rekao je Medojević.

On je poručio da je sve veća država u fiskalnom smislu, a sve manja u suštinskom raj za korupciju koja je enormna, očigledna i brutalnija nego u vrijeme DPS-a.

„Stare lopove zamijenili su mladi lopovi“, naveo je Medojević u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jovan

Pa dje si Bog te vidio odavno se nisi javljao skroz sam se bio zabrinuo.Jer tako pametne glave nema nadaleko.

Mila K

Kad će gdin Medojević bataliti da se bavi ekononijom. Niti je poznaje niti razumuje niti shvata šta je ekonomija. Spajić je odustao od ozbiljnosti izvršenja budžeta, pošto više nema "privremenog finansiranja". Vuković nije ispunio očekivanja. Ali i tako, kobelja ova naša nesrećna ekonomija. Nije održivo, ali se sa ovakvim medoisanjem iz sičije ne može bez dan po dan.