18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolit Emanuil iz Vaseljenske patrijaršije: Crkva Crne Gore je nezavisna od 1766, zvanično za autokefalnu priznata 1882. godine

Istorija

Tag Gallery
Comments 7

Mitropolit Emanuil iz Vaseljenske patrijaršije: Crkva Crne Gore je nezavisna od 1766, zvanično za autokefalnu priznata 1882. godine

Autor: Antena M

  • Viber
Piše Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

Kir Emanuil Karpatios (1888-1972), mitropolit mesembrijski Vaseljenske patrijaršije (Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσημβρίας κυρός Εμμανουήλ, Οικουμενικό Πατριαρχείο), jedno vrijeme egzarh Vaseljenskoga Patrijarha, prema grčkim izvorima „poznati je teolog, sa stotinama crkvenih, istorijskih i etnografskih studija”.

Završio je 1914. bogosloviju na Halki, a doktorirao na temi „Τα προανακρούσματα του Βουλγαρικού σχίσματος”. Za prezvitera rukopoložen 1916, potom arhimandrit, upravitelj vjerske škole, predavač bogoslovlja.

Hirotonisan 1947. za episkopa i postavljen za mitropolita ostrva Kos (Μητροπολίτης Κώου), ujedno, do 1950. i egzarh Vaseljenskoga Patrijarha za mitropoliju ostrva Leros (Πατριαρχικός Έξαρχος στη Μητρόπολη Λέρου). Od 1967. do upokojenja titularni mitropolit Mesembrije.

Visokopreosvećeni Emanuil autor je i knjige „Istorija Crkve od epohe Svetih Apostola sve do naših vremena” („Ιστορία της Εκκλησίας από της εποχής των Αγίων Αποστόλων μέχρι των καθ' ημάς χρόνων”). Štampana je 1939. u Atini.

U to vrijeme, iako je autokefalna Mitropolija crnogorska – Crnogorska pravoslavna crkva de facto „ukinuta”, njezino postojanje se retrospektivno nije ignorisalo kao u novija vremena – što svjesno, što iz neznanja.

No, razloge ljutnje za „negiranje” ili nepoznavanje naše crkvene istorije ne možemo pripisivati drugima, bez obzira na njihove motive, jer se čitav vijek u Crnoj Gori ova tema uopšte nije valjano istoriografski istraživala. Dokaz tome je i ova knjiga kir Emanuila, koju, poput prethodno stotine drugih crkvenih izvora i kvalifikovanih istoriografskih djela, sada prvi put predstavljam javnosti Crne Gore…

***

Učeni bogoslov Emanuil u knjizi donosi nekoliko poznatih činjenica o obnavljanju autokefalije Crkve u Crnoj Gori, nakon što je 1766. samoupravna Pećka arhiepiskopija arondirana – priključena Vaseljenskoj patrijaršiji.

No, uzevši u obzir da je i sâm klirik Vaseljenske patrijaršije, dr Emanuil Karpatios precizira da je autokefalija naše Crkve, kako kaže – zvanično – priznata 1882. godine!

Da se to, prećutno, tj. nezvanično, desilo i ranije – poznato nam je...

„EPISKOP CRNE GORE JE AUTOKEFALAN (ΑΎΤΟΚΈΦΑΛΟΣ)” – grčka crkvena istorija iz 1861. godine

Podatak o zvaničnome priznavanju crnogorske autokefalije 1882. godine je logičan – jer u to vrijeme, u godinama neposredno nakon Veljega rata (1876-1878), i Otomanska carevina priznaje nezavisnost Knjaževine Crne Gore, uspostavljaju se diplomatski odnosi.

Knjaz Nikola I Petrović-Njegoš 1883. gostuje u Carigradu, ne samo kod Sultana, nego i na Fanaru – kod vaseljenskoga patrijarha Joakima III ( Ἰωακεὶμ Γ΄) Devedzisa i Svetoga Sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Knjaz na Fanaru: Vaseljenski Patrijarh blagosilja Crnogorce (1883)

Kir Emanuil, dakle, u osvrtu na autokefalnu Crkvu Crne Gore u svojoj knjizi (str. 167), između ostaloga, piše:

„Međutim, od 1766. godine, kada je Pećka arhiepiskopija ukinuta, Crnogorci su imali faktičku crkvenu – nezavisnost. Zvanično je priznata za autokefalnu Crkva Crne Gore tek 1882. godine”.

U originalu:

„Από τοϋ 1766 δμως, δτε κατηργήθη ή Αρχιεπισκοπή Πεκίου, οί Μαυροβουνιοι de facto είχον εκκλησια - στικήν άνεξαρτησίαν. Επισήμως δμως νεγνωρίσθη τό Αύτοκέφαλον της Εκκλησίας Μαυροβουνίου μόλις τφ 1882”.

Autokefalnu Crkvu Crne Gore pominje Emanuil Karpatios na još jednome mjestu u knjizi (str. 191), da je „bivša” – jer je, nama je poznato, na nekanonski način pripojena novoustrojenoj i tomosom Vaseljenske patrijaršije iz 1922. odobrenoj Autokefalnoj ujedinjenoj pravoslavnoj srpskoj crkvi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – od 1929. do danas nazvanoj: SPC…

***

U nastavku, objavljujem citirane faksimile iz knjige „Ιστορία της Εκκλησίας από της εποχής των Αγίων Αποστόλων μέχρι των καθ' ημάς χρόνων” (Atina, 1939, str. 167, 191).

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Djuro Vučinić

@Srba Crnogorčević ...fino Ti piše no ne čitaš,pusti Informer. Već je bila na spisku iako je faktički Autokefalna od 1766 god. Tada srpski Episkopi traže od Velikog Vezira na Bosforu,da je ukine za vjeke vjekova. Iako je bila lažna,nekanonska kao Patrijaršija.

Djuro Vucinic

@Todor ,ne,jer male Crkve bez tri Eparhije nemaju Patrijarha. Ali imamo Arhiepiskopa ili Mitropolita kao poglavara Autokefalne crkve. c Osvajanjem Metohije i Peći imamo treću,koja nije zaživjela osim u Kraljevom ukazu sa Episkopom Dožićem.No Srbi ga nijesu pustili u Peć da stoluje !