11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpukovnici Murić i Klikovac: Do pet puta veći troškovi za obuku vojnika u inostranstvu, nećemo sukob sa narodom

Javna rasprava

Comments 5

Potpukovnici Murić i Klikovac: Do pet puta veći troškovi za obuku vojnika u inostranstvu, nećemo sukob sa narodom

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Najvažnija misija vojske je odbrana zemlje i zato vojnici moraju da budu osposobljeni. A da bi bili osposobljeni, moraju da vježbaju na poligonu koji je u Crnoj Gori, istakao je načelnik Odjeljenja za obuku, potpukovnik Enes Murić u emisiji „Javna rasprava“.

„Obuka u inostranstvu zahtijeva četiri do pet puta veće troškove. Prvenstvena misija je odbrana Crne Gore i moramo imati poligon na koji možemo svakodnevno vježbati. Kada bi imali poligon u nekoj od država okuženja, naše planiranje ne bi zavisilo od nas već od njih i morali bi praviti planove koji odgovaraju državama koji bi nam ustupili poligon“, naveo je on.

Potpukovnik Mitar Klikovac iz Odjeljenja za planiranje i međunarodnu vojnu saradnju, ističe da vojska ne želi sukob s narodom.

„Vojska je dio ovog naroda i daleko od toga da želi da se konfrontira sa svojim narodom. To nikome nijedna dlaka na glavi nije pomislila. Vojska treba da pokaže svoju snagu kad brani državu od spoljnih neprijatelja. Sve što radimo su pokušaji i planovi da upravo to i dostignemo“, kaže Klikovac.

Novinara Duška Kovačevića zanimalo je koliko će vježbe kontaminirati područje na kojem se budu održavale. Murić je objasnio da Vojska CG ne planira da boravi na Sinjajevini 365 dana godišnje, već da bude mjesec do mjesec i po dana godišnje.

„Kad planiramo gađanja sa artiljerijskim oružanjem planiramo u vremenu od oktobra do aprila, kad na katunima nema nikoga. Svi katuni su na obodu naše zone. Kad smo birali reone, birali smo dio Sinjajevine koji je kamenjar i gdje stoka vrlo teško može da dođe. Ministarstvo odbrane je dobilo obavezu da sačini procjenu nultog stanja i definiše metodologiju redovnog godišnjeg stanja zaštite životne sredine na ovom prostoru“, ističe Murić. 

On napominje da je Centar za ekološka ispitivanja ljetos uzeo analizu nultog stanja zaštite životne sredine.

„Nulto stanje za buku, zemlju i radioaktivnost vazduha je uzeto. Stanje biodiverziteta traje duže i u toku je obrada, takođe u toku je obrada rezultata vode i analiza se očekuje. Kad smo donosili odluke, mi smo se na osnovu ranijih iskustava vodili time. Kod Nikšića su uništavana vojna sredstva 50 godina, CETI je vršio ispitivanja tu i nije našao nijedan parametar koji ugrožava životnu sredinu. Pored Šipčanika bilo je strelište koje je godinama avijacija koristila, danas su tu čokoti vinove loze“, objašnjava Murić.

Naglašava i da nije tačna informacija da je vojska po Sinjajevini tjerala ljude sa katuna.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović smatra da je tema ispolitizovana.

„Ovdje se radi da li nam treba vojska ili ne, a ne da li nam treba poligon. Ovdje je riječ o pokušaju udara na Vojsku CG. Neko želi ubrati političke poene“, navodi Vuksanović.

U vrijeme demokratija vojska je uvijek bila dio države koji ne ulazi u to demokratsko, ali naša vojska je u čitavoj situaciji sa Sinjajevinom pokazala da može da vodi demokratski i civilizovani razgovor, kazao je Kovačević.

Upitan kako vidi rasplet situacije, Kovačević je odgovorio da se uslovi za nastavak vježbi mogu i moraju steći.

Ukoliko nova vlast ukine odluku o vojnoj vježbi na Sinjajevini, pitanje je, ističe Murić, koliko će vremena biti potrebno da se sve opet isplanira s obzirom na to da pripreme teku još od 2013.

„Trebaće puno vremena i sredstava. Nadamo se da do toga neće doći i da naš sedmogodišnji rad neće biti uzaludan. Ako se to desi, trebaće nam tri do četiri godine da prođemo sve procedure, da napravimo nove elaborate i da koristimo neki drugi prostor“, zaključio je Murić.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Dali je slucajno najveća vojna vjezba srpske vojske odrzana bas na Pesteri, u pretezno bosnjackoj sredini i na granici sa Crnom Gorom? Nije li to bila podrska Amfilohiju Radoviću i njegovoj popovskoj kamarili te čitavom velikosrpskom projektu?

ni V od Vojske

Kakva je tu uloga generala Grahovca . Došli su njegovi. Ovi vojnici su kao babe. Zastrašeni, a većina na strani rušitelja.

Neviđena histerija !

Išćerati svoju vojsku i ne dati joj da vježba na svojoj zemlji. I narod ćuti. Kukavićki i vojska i narod. Cio region se sjati u Crnu Goru da ruši preko popova i SPC.