15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Još 5 inficiranih u Bijelom Polju, 11 u Podgorici i 1 u Nikšiću

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 6

Još 5 inficiranih u Bijelom Polju, 11 u Podgorici i 1 u Nikšiću

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Od posljednjeg presjeka, sinoć u 18 sati registrovno je 17 novih slučajeva infekcije koronavirusom! Za posljednja 24 sata to je, dakle, 20 novooboljelih, pa se ukupan broj popeo na 140 kazao je na upravo završenom presu dr Senad Begić pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

Oboljeli su podjeljeni u 23 klastera.

U toku noći završeno je 110 analiza, a od 17 pozitivnih - 11 je u Podgorici, pet u Bijelom Polju, a jedan u NK.

Šesnaest sinoć otkrivenih infekcija posljedica su kontakta sa prethodno registorovanim slučajevima. Za jedan, u toku je epidemiološko istraživanje.

“Za nama je težak, ali ne i najteži dan u Crnoj Gori. U narednom periodu možemo očekivati porast broja oboljelih", poručio je dr Begić.

Stopa obolijevanja visoka

U katantinu se nalazi 1028 osoba kazala je Šefica Operativnog dijela Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dr Vesna Miranović.

"Osim jedne osobe koju smo indentifikovali kao korona pozitivnu nemamo nikakva ozbiljnija dešavanja u karantinima. Juče smo u karantin primili novu grupu ljudi. Vodimo računa da li osobe koje dolaze iz drugih zemalja imaju adekvatne uslove za samoizolaciju", kazala je Miranović.

Sinoć je na Dobrakovu bilo 79 građana koji su došli iz Srbije, "to znači da iskazuju povjerenje za ono što Crna Gora radi", zaključila je dr Miranović.

Stopa obolijevanja u Crnoj Gori je 22 na sto hiljada stanovnika, u Hrvatskoj je to 21,3 a u Srbiji oko 13.

"Ove brojke govore o opterećenosti zdravstvenog sistema, ne govore ništa o dinamici dešavanja na terenu. Ako bi uporedili epidemijske krive, ona za sada ima mnogo blaži tok. To znači da smo mjerama uspjeli da usporimo i razvučemo epidemijsku krivu", kazao je Begić.

Da bi tako ostalo, da epidemija ne bi eksplodirala neophodno je da nastavimo sa sprovođenjem ovakvih mjera, poručio je dr Begić i naglasio:

"Ono što sada imamo posljedica je svega onoga što se dešavalo prije 14 dana. To nas poprilično plaši. Naredne dvije-tri sedmice su krucijalne"!

Dr Miranović apeluje na građane da moraju dostavljati podatke o svom kretanju.

Upitana koji su sljedeći koraci NKT-a, dr Miranović odgovara da svaki sljedeći korak ima svoj cilj.

"Nije cilj da zaustavimo život zato vas molimo smanjite kontakte. Statistički učinite kontakte zanemarljivim".

Previše kontakata, bolest prelazi iz opštine u opštinu

Dr Begić priznaje kako nije očekivao da će broj kontakata biti tako velliki.

“Niesmo očekivali da će biti 23 takozvana indeksna slučaja, što predstavlja najnezahvalniju okolnost, jer moramo da djelujemo na 23 fronta, istražujući grupisanje obolijevanja. Već sada imamo informacije da se bolest širi iz jedne opštine u drugu. Nemoguće je predvijeti dalji tok obolijevanja. Ono što znam je da ćemo u narednim sedmicama imati 'naplatu' svega što se dešavalo”, ističe dr Begić.

Na pitanje Antene M šta se radi sa otpadom iz karantina, Miranović je objasnila da se dvije kompanije bave prikupljanjem  i uništavanjem medicinskog otpada, to su kompanije Hemosan i Eko medika koje su svoje usluge ponudile besplatno.

"Otpad se stavlja u kesu u prostoriji osobe koja se nalazi u karantinu, potom se odlaže u drugu kesu koja se zatvara i stavlja na zbirno mjesto. Onda kompanije dolaze i odvoze ga na mjesto gdje se trajno uništava", objasnila je Miranović.

Imaju li informaciju sa kim su novozaraženi imali kontakt?

"Kada god imamo novoboljelog prvo se radi anketiranje gdje se insistira da se od oboljelog dobiju svi bliski kontakti. Nekada se može desiti da određeni kontakti budu zanemareni i ovo je apel za sve osobe koje se naknadno sjete kontakata koji su ostvarili u prethodnom periodu, da ga prijave epidemiološkoj službi", moli dr Begić.

Na pitanje Antene M šta se radi sa osobama koje kod kuće nemaju uslove za samoizolaciju, Miranović je kazala da će takvim osobama produžiti boravak u karantinu.

Navodi i da su đaci osnovne škole i fakulteta koji su bili povezani sa prvim slučajevima obolijevanja dobrog zdravstvenog stanja.

“Zdravstveno stanje osoba koje se nalaze u kućnom karantinu pratimo redovno”, ističe Begić.

Konferencija uživo:

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

HN

@Brano Jes ka u Kinu, nedaj Bože, kad iziđe na viđelo, ako dozvole vlasti Kine, koliko ih je zaraženo i koliko ima umrlih u Kini za glavu će se vatat!

Joka

@Brano nije ti dobro. Napravi hitnu sjednicu doma, neka ti objasne sto ces citati i odakle informisati. Odgledaj neki crtani film, opusti se. Śedi doma. Zdravstvo nam je bolje organizovano nego u mega jakim drzavama. Slusaj sto ti kazu i opusteno.

!!!

@Brano,samo smireno Brano.Vidimo da si s matematikom mozda dobar ali ovo tvoje pisanje je zlonamjerno.Manje citaj ove anticrnogorske portale i bice ok.Njima ne pomaze ni voda sa korita Ivanova...