11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razgovor sa ljekarom: Ovo je trenutno najbolja zaštita od koronavirusa

Izvor: Kodex.me, screenshot, wikipedia

KORONAVIRUS

Tag Gallery
Comments 2

Razgovor sa ljekarom: Ovo je trenutno najbolja zaštita od koronavirusa

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Od pojave koronavirusa u Crnoj Gori sterilne maske za lice postale su, uz alkohol i higijenske rukavice, najtraženiji proizvod.

U apotekama ih nema, sve se uglavnom prvo distribuira prioritetnijim institucijama u zemlji kao što su Klinički centar, brojnim medicinskim ustanovama, policiji, osobama koje rade u prehrambenim prodavnicama, apotekama, komunalnoj policiji.

Jedan od načina da dođemo do maski je improvizacija. Na internetu ima vrlo interesantnih rješenja kako se prave, koje su, kako navode ljekari, barijera od virusa, koju je bolje imati nego nemati. U Crnoj Gori maske se šiju volonterski. 

Koliko su takve maske pouzdane, da li su dovoljno sigurne za ličnu upotrebu pričamo da doktorkom Milenom Popović Samardžić, predsjednicom Sindikata doktora medicine.

Antena M: Koliko su preporučljive maske koje se šiju u domaćoj radinosti? Je li pouzdana njihova sterilnost?

Popović Samardžić: "Platnene maske za lice koje građani koriste, ne predstavljaju zaštitu od koronavirusa. Svuda u svijetu postoji problem sa nedostatkom hirurških maski. Nailazimo na razno razne preporuke, zavisno od autoriteta iz svijeta medicine. Neki stručnjaci smatraju da maske ne treba da nose zdrave osobe, drugi pak tvrde da maske treba da nose svi, tako da je u metežu informacija logično da građani budu zbunjeni. Lično se protivim upotrebi tekstilnih odnosno pamučnih maski u zdravstvenim ustanovama. To temeljim na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koja je izričito zabranila upotrebu tekstilnih maski u zdravstvenim ustanovama. One ne predstavljaju nikakvu zaštitu od virusa, s obzirom na to da je veličina pora na tekstilnim maskama značajno veća od veličine virusa. U tom smislu, jedinu zaštitu od inhaliranja virusa COVID mogu da pruže filter maske N95 na američkim tržištu. Kod nas, u Evropi, najbolje su FFP2 maske koje bi trebalo da budu dostupne samo zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu Covid pozitivnim pacijentima kao i osoblju koje radi u jedinicama intenzivne njege. Ostali, koji ne borave u COVID centrima u radu sa pacijentima treba da koriste hiruršku masku.

Hirurška maska preporučljiva je u bolničkim uslovima kada je medicinsko osoblje u kontaktu sa licima koja su asimptomatična, odnosno nijesu svjesna da su nosioci virusa. Hirurška maska jedna je od najboljih zaštita protiv korona virusa, ali ovaj vrlo deficitaran higijenski proizvod trpi improvizacije uz veliku dozu opreza. Naglašavam da tekstilna maska nije zaštita od korona virusa. Potencijalnim nosiocima virusa upotrebom tekstilne maske mogu ali samo donekle da doprinesu u smanjenju širenja virusa u okolini.

Tekstilne maske prije nanošenja na lice obavezno prokuvati u veš mašini na 90 stepeni i prepeglati. Koristiti ih sve do momenta dok ne postanu vlažne. Jako je bitno da vlažnu masku odmah skinete sa lica, u suprotnom, stvarate mogućnost razvijanja velikih infekcija.''

Antena M: Među pouzdanijim metodama u održavanju higijene jeste redovno pranje ruku.

Popović Samardžić: "Da, pranje ruku i držanje fizičke distance su pouzdane metode za zaštitu od korone. Molila bih građane da drže fizičku distance od dva metra uz izbjegavanje okupljanja i druženja, jer upravo u tim kontaktima dolazi do transfera virusa.

Najpouzdanija metoda u održavanju higijene jeste pranje ruku. Voda i sapun mehanički skidaju virus sa naših ruku. Preporučujem gradjanima da vrlo temeljno pranje ruku treba da traje između 40 sekundi i jednog minuta".

Antena M: Strah od koronavirusa u brojnim farmaceutskim industrijama drastično je podigao prodaju raznoraznih vitamina i suplemenata koji jačaju imunološki sistem. Šta nam je zaista neohodno u ovom trenutku?

Popović Samardžić: ''Mi smo još na nepoznatom terenu, kako se produbljuje ispitivanje virusa tako se i informacije mijenjaju. Jedan od nepogrješivih savjeta je balansirana upotreba namirnica koja obiluju voćem i povrćem. Ono što sam izučavala za vrijeme nastanka koronavirusa je naglasak na upotrebu vitamina C i cinka. To su suplementi koji pomažu da ojačamo naš imunološki sistem.''

Antena M: Među traženijim proizvodima za higijenu su antiseptik maramice i antebakterijski gelovi i sapuni. Koliko su efikasni u neutralisanju virusa korona?

Popović Samardžić: ''Prodaja takvih proizvoda jeste najobičniji marketinški trik i ništa drugo. Navedeni proizvodi su namijenjeni eliminisanju bakterija ali ne i virusa korona. Još jednom naglašavam i molim sve ljude da vrlo temeljno peru ruke vodom i sapunom. Preporuke za pranje ruku do 30 sekundi su za alkoholni dezificijens.

Molim sve građane da kada peru ruke sapunom, to obavezno traje između 40 sekundi do jedne minute uz obaveznu njegu kože. To je jedan od najsigurnijih načina da sačuvamo sebe od pošasti zvane koronavirus.'' 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

Ovi odgovori su blijedi ne ulijevaju povjerenje bilo ko vam od sugradjana moze dati ovako strucne savjete!

Jov

Ovo je ona sto je kopala po privatnim profilima Hrapoviceve djece i organizovala hajku na njih? Necu da citam, nerelevantna je i neeticna kao doktor.