11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mugoša: Slijedi veoma težak period, imamo 25 klastera

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 1

Mugoša: Slijedi veoma težak period, imamo 25 klastera

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša je rekao da je od jutros, do 16.45h, analizirano je 79 uzoraka od kojih su 2 pozitivna.

Na koronavirus je potvrđena 241 osoba, a od toga 25 grupa koje su medjusobno povezane i koje karakteriše zajednički lanac.

U Podgorici je registrovano 119 inficiranih.
Tuzi - 35
Nikšić- 30
Bar – 20
Ulcinj – 9
Adrijevica 7
Herceg Novi - 6
Bijelo Polje - 6
Budva – 4
Tivat - 2
Tuzil 3
Nk 30
Bar20

Na pitanje Antene M – kako ocjenjuje prethodnu sedmicu i u kojoj sedmici nas očekuje takozvani pik, Boban Mugoša je rekao – uspjeli smo.

„Uspjeli smo u namjeri da imamo blagu liniju koja je dozvoljavala da naš sistem adekvatno odgovori i da servisiramo sve pacijente kojima su potrebni liječenje, respirator i smještaj. Medjutim to ne treba da nas zavara jer slijedi veoma  težak period. Imamo 25 klastera i možemo očekivati širenje infekcije", rekao je Mugoša dodajući da "već imamo i ozdravljene i tako skidamo teret i oslobadjamo resurse".

"Spremamo se i za ono što može da dodje iz velike transmisije kada imate veliku lepezu kontakata. Lakše će biti samo ako poštujemo mjere i izolaciju kako je predvidjeno", rekao je Mugoša.

"Mi smo radili testiranje i mnogo prije nego što se virus pojavio i tada sam često govorio da virus još nijesmo otkrili. Vjerovatno je on bio tu ali ga nijesmo otkrili", rekao je Mugoša podsjetivši da je u Crnoj Gori testirano mnogo više nego u drugim zemljama.

"Uspjeli smo da infekciju odložimo što dalje i bili smo posljednji u Evropi gdje je virus detektovan", rekao je Mugoša.

Dio lične zaštitne opreme koje je nabavilo NKT je kupljena u narednom periodu će biti distribuirana preko apoteka Montefarma.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u naselju Vrela Ribnička, direktor Instituta za javno zdravlje je rekao da su preduzete sve mjere koje su bile moguće u odnosu na situaciju.

“Jedini način da spriječimo infekciju u tom naselju je da se svi drže pravila. Preduzimaju se značajne mjere. Svoj posao obavljaju: Sanitarna inspekcija, organi reda, epidemiološke službe koje su svakodnevno na terenu. Radimo sve da sačuvamo taj dio grada od širenja zaraze”, rekao je Mugoša.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mugoša je rekao da je rakija "Patoka" koju proizvodi AD Plantaže dobar dezificijent jer sadrži oko 72 posto alkohola i da je poželjna za dezinfekciju površina, ali se može koristiti i za ruke jer nije štetna za kožu.

"Tome u prilog govore dva nezavisna istraživanja", dodao je Mugoša.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dzogo

Bravo profesore, odličan posao ste uradili za sada u CG! Ovo govorim zato sto kada uporedim FR u kojoj sada vlada potpuna sanitarna katastrofa i malu CG moglo bi se reci da ipak Francuzi mogu da uče neke stvari od CG. Pozz