11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medenica: Kraj epidemije ne znači da se možemo opustiti

Izvor: Prva TV

KORONAVIRUS

Comments 0

Medenica: Kraj epidemije ne znači da se možemo opustiti

Izvor: Prva TV

Autor: Antena M

  • Viber

Dan nas dijeli od proglašenja kraja epidemije koronavirusa, podsjeća načelnica odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Sanja Medenica.

Kako je kazala za Prvu TV, to ne znači da se kao društvo možemo opustiti. Maske su i dalje obavezne u zatvorenom prostoru. Mora se, napominje poštovati fizička distanca.

"Jedna faza epidemije je dobro završena, u populaciji nemamo novih registrovanih slučajeva, nemamo ni aktivnih, ali rizik nije prošao, moramo se i dalje pridržavati svih mjera.

Sve mjere koje se budu ublažavale, biće u skladu sa epidemiološkom situacijom ne samo u našoj, nego i u zemljama okruženja, kao i onim iz kojih nam dolaze turisti, kako ne bi došlo do obolijevanja osoba koje su pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom, koje su u karantinima, u kućnoj izolaciji itd.", kazala je Medenica.

Iz Instituta za javno zdravlje napominju da upravo sada, kada je naša zemlja otvorila granice, moramo biti dodatno oprezni. Medenica objašnjava da se na graničnim prelazima ne vrše testiranja, ali se rade u karantinima, kako kaže, prema procjeni.

"Između ostalog, pripremljen je veliki set preporuka i mjera i za goste koji dolaze kod nas. Nijedna zemlja nije u ovakvoj situaciji kao mi, ljudi dolaze iz država u kojima i dalje ima slučajeva virusa korona.   Obaviješteni su hotelijeri, vlasnici privatnog smještaja. Imamo mjere i za one koji dolaze u svoje kuće. Osnovno jeste, da moramo promijeniti neke svoje navike. I mi i naši gosti. To se odnosi na druženja- ljubljenje, grljenje itd, a osnovno je držanje distance, i osim maski- higijena ruku, radnog i životnog prostora", kaže Medenica.

Načelnica odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti ponosno zaključuje da je svaki stanovnik Crne Gore u prethodnom periodu dao ogroman doprinos tome da sada brojimo sate do proglašenja kraja epidemije koronavirusa. Drugi talas je, kako kaže- neizbježan, ali smo, dodaje, već dokazali da zajedno možemo da se izborimo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR