16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od danas na snazi restriktivnije mjere: Nikšićani krive okupljanja za epidemiološku situaciju

KORONAVIRUS

Comments 1

Od danas na snazi restriktivnije mjere: Nikšićani krive okupljanja za epidemiološku situaciju

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Epidemiološka situacija u Nikšiću i dalje je složena što je uslovilo pooštravanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) u tom gradu. Od danas zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zabranjene kućne posjete i izlazak iz domova od 22 sata do pet sati ujutro sljedećeg dana.

Komplikovana epidemiološka situacija i dramatičan rast oboljelih od korona virusa u gradu pod Trebjesom, kako smatraju građani koji su juče bili raspoloženi da razgovaraju, posljedica su prethodnih dešavanja i masovnih okupljanja.

“Što je meni bolje što poštujem mjere, kad oko mene niko ne poštuje, posebno ovi mlađi. Slažem se što su uveli ove nove mjere, no se bojim da je sad kasno”, kaže šezdesetogodišnji Milovan.

Sličnog je mišljenja i četrdesetrogodišnji Jovan, koji za situaciju krivi nadležne i neodgovorne građane.

„Ljudi su se bili previše opustili. Mnogi nijesu ni vjerovali u sve ovo. Sada se dešava što se dešava, a sve to jednim dijelom i zbog nepravilnog postupanja nadležnih, a većim dijelom zbog neodgovornosti stanovništva. Krivi su i jedni i drugi”, kazao je Jovan.

Zatvaranje ugostiteljskih objekata većina vlasnika kafića i lokala u Nikšiću osuđuje. Smatraju da se, uz pojačane kontrole poštovanja distance i mjera koje važe za ugostiteljske objekte širom Crne Gore, situacija mogla ispratiti i bez potpune obustave rada. Tvrde da su troškovi za plate zaposlenima i račune velike, te da su i ranije slabo poslovali. Tek sada će, ističu, biti u problemima iz kojih neće većina moći da se se izvuče, već će morati trajno da stave ključ u bravu.

S druge strane, da su nove mjere NKT opravdane, govore i posljednji podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ) prema kojima je u Nikšiću registrovano još 27 oboljelih od korona virusa, dok je aktivnih slučajeva u ovom gradu ukupno 811. U Opštoj bolnici u Nikšiću, prema posljednjim podacima koji su saopšteni iz te zdravstvene ustanove, hospitalizovano je 69 pacijenata, od kojih je osmoro životno ugroženo, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara.

U specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku liječi se 48 covid pozitivnih i svi su stabilnog zadravstvenog stanja.

“Svi hospitalizovani covid pacijenti su dobrog opšteg stanja i stabilnih parametara. Specijalna bolnica u Brezoviku raspolaže sa 60 bolničkih postelja za oboljele od covid virusa. Trenutno je sada slobodno 12 mjesta. Svakodnevno se pacijenti otpuštaju i primaju i dinamika zavisi od stanja pacijenata i preporuka za prijem i otpust pacijenata”, kazala je načelnica bolnice Dragica Gudelj.

U specijalnoj bolnici u Brezoviku nema životno ugroženih pacijenata.

“U našoj bolnici su lakši i srednje teški slučajevi korona virusa. Nemamo pacijenata na respiratoru”, ističe Gudelj.

Iako su protekle sedmicie Nikšićani pokazali odgovornost i konačno počeli da poštuju mjere NKT-a, epidemiološka situacija, ističe Gudelj, još nije počela ni blago da se popravlja.

“Rano je još za takve procjene. U Nikšiću i dalje je svakodnevno veliki broj oboljelih. Ne možemo reći da se bilo šta za sada smiruje. Ono što je definitivno jeste da zdravstveni sistem još uvijek može da odgovori na sve ovo, ali da je situacija alarmantna, jeste”, napominje Gudelj.

Situacija u specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku za sada je pod kontrolom.

Medicinskog kadra ima dovoljno i trenutno se odgovara na sve izazove sa kojima se suočavaju u novonastalim okolnostima.

“Mislim da će taj umor medicinskog kadra tek da uslijedi. Svi smo umorni, ali ovo će trajati. Moramo misliti na sve naše zaposlene. Brezovik je organizovan tako da smo praktično izdvojili pacijente sa covidom i zdravstvene radnike koji rade sa tim pacijentima. Dok, sa druge strane, imamo blok za pacijente koji inače gravitiraju u našoj bolnici”, kazala je Gudelj.

Da je situacija zaista složena potvrđuju i podaci iz nikšićkog Doma zdravlja. Epidemiološkinja doktorica Ivona Drašković kaže da broj oboljelih premašuje 60, dnevno se i do 200 uzoraka pošalje na analizu.

“Broj novooboljelih iz dana u dan raste. Sada su donešene nove mjere NKT-a, koje će, nadamo se, dati neke rezultate što prije. Najbitnije je da se smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Zato apel građanima da se mjere ispoštuju”, kazala je Drašković.

Nadležne inspekcijske službe nastaviće stroge kontrole poštovanja mjera NKT-a, kaže načelnik Komunalne policije Novica Milović.

“Nažalost broj novooboljelih svakodnevno raste i sve je to dovelo do restriktivnijih mjera koje danas stupaju na snagu. Pored svih upozorenja, izrečenih kazni koje su se desile proteklih dana u Nikšiću i pored znatnog poboljšanja stanja po tom pitanju imamo situaciju da broj obolj elih raste. Službenici i svi koji su u lokalnom štabu će kontrolisati da li ugostiteljski objekti rade. Nadamo se i mislimo da, kao i tokom prvog talasa korona virusa, nećemo imati problema. Kontrolisaćemo i javne površine, nošenje zaštitnih maski, poštovanje fizičke distance i sve ono što je obuhvaćeno novim setom mjera”, istakao je Milović.

Nadležne inspekcijske službe i ovoga puta pojačaće saradnju sa građanima, koji su tokom prvog talasa pokazali društvenu odgovornost.

“Sa brojem službenika kojim raspolažemo, kao i činjenicom da imamo kovid pozitivne u svim institucijama koje su nadležne za ovu oblast i da smo zbog toga desetkovani, moramo se osloniti na prijave građana. Ovim putem apelujem na građane da, kao i u prvom talasu, prijavljuju sva nepropisna okupljanja koja ćemo mi provjeriti na licu mjesta i sprovoditi sve zakonom dozvoljene mjere i radnje”, istakao je Milović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

E iskreno sam...ono mislim tamjan,pojci setnje dodvoravanje i molbe Bogu kad ono...Ne valja ovo nista!!!