10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz Crne Gore u Sloveniju uz potvrdu o vakcinaciji

Izvor: Ilustracija/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

KORONAVIRUS

Comments 0

Iz Crne Gore u Sloveniju uz potvrdu o vakcinaciji

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Slovenija više ne traži desetodnevnu samoizolaciju za ulazak državljana Crne Gore u tu zemlju, a za prelazak granice dovoljna je potvrda o vakcinaciji, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora kazali su da je Crna Gora 19. juna svrstana na narandžastu listu, na kojoj su zemlje u kojima nije visok nivo obolijevanja.

“Državljanima koji su na narandžastoj listi dozvoljava se prelazak slovenačke granice uz potvrdu o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od prijema vakcine (jedne ili dvije doze) protekao odgovarajući broj dana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je potrebno da od druge doze Biontech i Pfizer Comirnaty prođe najmanje sedam dana, a od prve doze AstraZeneka najmanje 21 dan.

Od druge doze Sputnik V, Sinovac Biotech CoronaVac i Sinopharm-a potrebno je da prođe najmanje 14 dana.

„Od doze Janssen Johnson i Johnson/Janssen-Cilag najmanje 14 dana, od prve doze Covishield-a od strane Instituta za serum India/AstraZeneca najmanje 21 dan, od druge doze Moderne najmanje 14 dana“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da Slovenija priznaje samo negativan PCR, brzi antigenski test (HAG) ili potvrdu o antitijelima samo ukoliko su izdati u zemljama članicama Evropska unije i Šengen zone, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Izraela, Rusije, Turske i Srbije.

„Novina je i da PCR urađen u nekoj od navedenih zemalja, ne smije biti stariji od 72h (ranije bilo 48h), dok brzi antigenski test ne smije biti stariji od 48h“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će ove mjere važiti do 27. juna.

Iz Ministarstva su kazali da u dijelu izuzetaka koji omogućavaju nesmetan ulazak bez dodatnih potvrda nije bilo izmjena.

“To su i dalje djeca do 15 godina, ako putuju u organizovanoj grupi u pratnji staratelja, učitelja ili (ranija mjera) prelaze granicu zajedno sa članom uže porodice kojem nije određen karantin”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da su to i osobe u tranzitu kroz Sloveniju i osobe koje napuštaju zemlju u roku od 12 sati, nosioci diplomatskih pasoša, osobe upućene u ili iz međunarodnog transportnog sektora, uz adekvatan dokaz.

“Tu spadaju i osobe koja obavljaju prevoz robe ili osoba iz ili u Sloveniju u komercijalnom prometu i za teretni i putnički prevoz u tranzitu te napuštaju Sloveniju u roku od osam sati, predstavnici stranih bezbjednosnih institucija, pravosudnih ili policijskih organa koji obavljaju službeni zadatak i napuštaju Sloveniju što je prije moguće nakon izvršenog zadatka”, dodaje se u saopštenju.

U dijelu izuzetaka koji omogućavaju nesmetan ulazak bez dodatnih potvrda spadaju pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstvene zaštite, vatrogasne jedinice, uz izlazak iz zemlje najkasnije u roku od 48 sati.

“Kao i osobe koje prelaze granicu iz hitnih razloga povezanih sa otklanjanjem neposredne opasnosti po zdravlje, život, imovinu ili iz poslovnih razloga i napuštaju Sloveniju u roku od 12 sati“, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR