9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čitalački izbor direktorke CNP-a Zorane Kralj

Kultura

Comments 0

Čitalački izbor direktorke CNP-a Zorane Kralj

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Direktorka našeg nacionalnog teatra ove sedmice za Antenu M govori o odabranim knjigama. Najintimniji izbor Zorane Kralj obuhvata savremenu književnost, neka vanremenska djela i knjigu pjesama. Dodaje, ipak, da je ovo samo jedan trenutak čitalačkog iskustva, budući da bi u drugom momentu kontekst odabranih knjiga bio potpuno drugačiji. “U ovom trenutku, ovakav izbor označava autobiografiju čitanja.”

Zorana Kralj je za direktoricu Crnogorskog narodnog pozorišta naimenovana u martu 2016, a prije toga je bila PR menadžer u CNP, odnosno novinarka u nekoliko crnogorskih glasila. Diplomirala je produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i uradila prvo sociološko istraživanje dramske publike u Crnoj Gori.

 ***

Džek Keruak, Na putu

Prevratnički roman bit generacije opisuje bitnike koji lutaju Amerikom u potrazi za idealističkim snom o zajedničkom životu i ljepoti. Keruak je ovaj roman objavio 1957. godine, i  do današnjih dana ima svoje poklonike koji se identifikuju sa glavnim junacima u negaciji čvrsto omeđenih društvenih okvira. Dugo putovanje kroz predjele Amerike doživljavaju kao jedino mogući način u otkrivanju apsolutne slobode. Zbog toga i ne čudi što je ovo djelo postalo nezaobilazna lektira hipika, bitnika i hipstera, jednom riječju, andergraund pokreta širom svijeta.

Gvozdeni vek – Savremena ruska drama

Drame „Kokoška“, „Murlin Murlo“, „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“  Nikolaja Koljade, izvođene na scenama u regionu, zatim dramski komad „Kući“ Ljudmile Razumovske, kao i drame  Aleksandra Kolina, Olje Muhine, Ljudmile Petruševske (prije nekoliko godina otvorila Sajam knjiga u Podgorici), Aleksandra Galina, Olega Bogojeva, Aleksandra Červinskog... odnosno petnaest drama dvanaest ruskih autora prikazuju sliku života ruskog društva u periodu od perestrojke do današnjih dana.

Franc Kafka, Dnevnici (1914-1923)

Kafkina promišljanja o grijehu, patnji i istinitom putu u dnevničkim zapisima koje je jedan od najvećih književnih genija započeo pred početak Prvog svjetskog rata, a s dužim i kraćim prekidima, vodio do 1923. godine. Zapisi otkrivaju intimni piščev svijet, porodično okruženje, strah i nipodaštavanje od oca koji nije odobravao njegovo bavljenje književnim poslom; rijetke ljubavne susrete, jedan sumorni život prepun sumnji, očaja i besmisla; putovanja u Njemačku, Francusku i Italiju i utiske kao iskustvo jednog oblika života koji se odvija daleko od mjesta rođenja.

Božo Koprivica, San ulice

Knjiga B. Koprivice je elegantno, lako i nenametljivo, a vrhunsko  tumačenje književnih lavirinata, sa obiljem nepoznatih činjenica, podataka i pojedinosti. Strasna mjera pripovijedanja čija višestruka znakovnost gradi i novu i zagonetniju priču, a sve izrečeno sportskim fudbalskim terminima… Ova knjiga istovremeno je i dnevnik čitanja i katalog najznačajnijih imena iz svijeta književnosti, filma, pozorišta, i majstorski album preciznih šuteva.

Milo Kralj, Izabrane pjesme

Knjiga pjesama koja me vraća u svijet djetinjstva, i čiji stihovi izazivaju i tugu i ponos i sjećanje. Iščitavajući te pjesme ponovo proživljavam jedno davno nestalo vrijeme - njegov lik za radnim stolom, papire sa tek zapisanim, ponekad i precrtanim i prepravljenim stihovima. U njihovom zvuku otkrivam sva ona ljeta provedena u Baru:  „U maslinjaku i sad njihove sjenke pred veče/jedna drugu traže i po krugu se vrte...“

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR