13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Afirmisati Crnu Goru kao filmsku destinaciju"

Kultura

Comments 0

"Afirmisati Crnu Goru kao filmsku destinaciju"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U Crnoj Gori se ove godine snima više filmova, ali da je neophodno uložiti još mnogo truda kako bi njeni potencijali bili u potpunosti iskorišćeni, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za filmsku djelatnost.

Prvom sjednicom Savjeta predsjedavao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, a prisustvovali su članovi, glumci Stefan Kapičić i Gabrijel Garko, predsjednik Filmskog centra Sehad Čekić i predsjednik Udruženja producenata i reditelja Ivan Marinović.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da je na sjednici naglašeno da su u proteklom period preduzete brojne mjere u cilju unaprijeđenja kinematografije.

Bogdanović je, kako se navodi, informisao članove Savjeta kako je Ministarstvo kulture, putem programa „Kreativna Crna Gora“, podržalo projekat „VR Montenegro“ produkcijske kuće „Artikulacija“, koji će u bitnoj mjeri unaprijediti promociju Crne Gore kao filmske destinacije.

“Članovi Savjeta su istakli da ohrabruje činjenica da se u Crnoj Gori ove godine snima više filmova, ali da je neophodno uložiti još mnogo truda kako bi njeni potencijali bili u potpunosti iskorišćeni”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da članovi Savjeta posebno su akcentovali značaj nedavnog prijema Crne Gore u „Eurimages“, čijim je sredstvima nedavno podržan i prvi koprodukcijski projekat čiji je nosilac jedna producentska kuća iz naše države.

Kapičić i Garko su naglasili da će u budućem vremenu i sami biti posvećeni promociji naše države u inostranim produkcijskim kućama.

“Na sjednici je naglašena potreba što skorijeg uspostavljanja podsticaja za filmske djelatnike, ali i uvođenja jasnog zakonskog okvira kojim bi bili definisani svi uslovi pod kojima bi inostrani producenti mogli da snimaju filmove i srodne formate na lokacijama u Crnoj Gori”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se jedna od tema ticala se i mogućnosti usavršavanja mladih crnogorskih filmskih radnika, pri čemu je navedeno kako su inicijalne mjere na tom planu već pokrenute, s obzirom da su već obavljene prve posjete renomiranim nacionalnim institucijama poput Britanske filmske akademije u Londonu.

Kako su se članovi Savjeta saglasili, put ka razvoju crnogorske kinematografije podrazumijevaće izuzetno zahtjevan rad svih struktura iz te oblasti, počev od administracije, preko radnika i producenata, uz što veću podršku relevantnih instituta iz inostranstva.

Bogdanović je rekao da su u Crnoj Gori napravljeni brojni iskoraci u cilju jačanja crnogorskog filma, aktivnijeg angažmana na planu koprodukcija i veće vidljivost Crne Gore kao filmske destinacije.
On je rekao da je tokom sjednice čuo brojne ideje koje se tiču budućeg perioda.

“Članovi Savjeta su posebno interesovanje pokazali za promociju crnogorske produkcije i obezbjeđivanje potencijalih koprodukcija, ali i za unaprijeđenje filmske infrastructure, tim prije jer u planu još od ranije imamo osnivanje filmskog studija”, istakao je Bogdanović.

Nakon sjednice članovi Savjeta za filmsku djelatnost sastali su se sa predstavnicima Udruženja glumaca Crne Gore i Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, sa kojima su detaljnije razgovarali o aktuelnom stanju i mjerama koje je potrebno preduzeti u pravcu unaprijeđenja njihovog rada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR