16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Dani Crne Gore u Sloveniji": Predstavljeni investicioni potencijali u kulturi

Izvor: Foto: flickr.com

Kultura

Tag Video
Comments 0

"Dani Crne Gore u Sloveniji": Predstavljeni investicioni potencijali u kulturi

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Tekuća sedmica u Ljubljani i Celju protiče u znaku "Dana Crne Gore u Sloveniji", u okviru kojih Ministarstvo kulture organizuje niz različitih programa.

Slovenačka publika tako će večeras i sjutra prisustvovati komadima crnogorske nezavisne teatarske produkcije, te koncertu hip hop sastava "Who See" u Ljubljani, saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Uz to, na Poslovnom sajmu u Celju upriličena je prezentacija programa "Kreativna Crna Gora".

Upravo dva projekta iz programa "Kreativna Crna Gora", kako je juče saopšteno, dobila su prestižne nagrade "Big SEE", i to u konkurenciji brojnih ideja iz oblasti kreativnih industrija iz 19 država.

"Pored toga, ranije tokom dana, Ministarstvo kulture i Zavod za izdavaštvo Beletrina potpisali su ugovor o dvojezičnoj verziji Gorskog vijenca, čime će 2021. iz štampe izaći četvrto izdanje djela Petra II Petrovića Njegoša na slovenačkom jeziku", navedeno je u saopštenju. 

U Ljubljani je, u organizaciji Ambasade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore, upriličen i prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice, a na kojem se pored ambasadora Crne Gore u Sloveniji Vujice Lazovića, predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i ministarke ekonomije Dragice Sekulić, obratio i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Ministarstvo kulture Crne Gore ove je godine počelo ozbiljan rad na polju kreativnih industrija, a u kojoj je mjeri to do sada bilo produktivno - govore i dva značajna priznanja koja su naši projekti dobili upravo u Ljubljani, u okviru prestižne Big SEE award konferencije", naglasio je on.

Kako je kazao Bogdanović, sve je više prostora za saradnju dvije države u oblasti kulture.

"Ovih dana publici u Sloveniji predstavljamo i dva komada nezavisne crnogorske teatarske produkcije, kao i naš najpoznatiji MTV nagrađivani hip hop sastav - Who See, čime jasno poručujemo da je Crna Gora danas u sve većoj mjeri okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni, možda baš onako kako je to svojevremeno počinjala i Slovenija.

Iz tog razloga, Slovenija za nas jeste i dobar primjer, kada govorimo o kulturi - ali, čvrsto vjerujem, i država sa kojom možemo ostvariti razmjenu na brojnim poljima kulture i umjetnosti. Činjenica je da crnogorski stvaraoci, poput onih iz oblasti teatra i arhitekture, danas jesu prisutni na slovenačkoj sceni, da i slovenački autori nerijetko doprinose kulturnoj sceni Crne Gore, ali siguran sam da naša saradnja može biti još sadržajnija - i da njeni nosioci mogu da budu upravo institucije iz naše dvije države", istakao je ministar.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR