11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
OKF: Objavljena knjiga eseja „Fragmenti: Zapisi o književnosti (monografija)"

Kultura

Comments 0

OKF: Objavljena knjiga eseja „Fragmenti: Zapisi o književnosti (monografija)"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Knjiga eseja „Fragmenti: Zapisi o književnosti (monografija)“ književnice Dragane Kršenković Brković, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma s Cetinja, u okviru biblioteke Eseji. Za izdavača je potpisan  Goran Martinović, a urednik izdanja je Milorad Popović, saopšteno je uz OKF-a.

Recezenti knjige su Vlatko Simunović i Sofija Kalezić. Knjigu je likovno opremila Ana Matić.

Kako su kazali, u ovoj knjizi su sabrani tekstovi koje je autrka posvetila značajnim književnim temama. Među njima su „Onirizam Edgara Alana Poa i egzistencijalni nemir Ališe Ostrajker“, „Međusobna povezanost tekstova: Mitsko zaleđe i arhetipska simbolika E.S.“, „Prikriveni tokovi značenja u Andreju Rubljovu“, „Zaboravljeno putovanje – tragovi utisnuti u bajkama“, „Feministička revizija mitologije: Razbijanje patrijarhalnih obrazaca identifikacije žene u klasičnim bajkama“ i „Igra, mašta i tajanstvena moć bajki“.

Dragana Kršenković Brković je autorka romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovjedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru, Modra planina i Tajna jedne Tajne. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore. Bila je gostujuća književnica na Hubert H. Humphrey, OeAD, The Austrian Federal Chancellery & KulturKontak Austria, Nemzeti Kulturalis Alap (The National Cultural Fund of Hungary), Apexart, Art Omi, The Whiting Foundation i UNESCO-ova stipendistkinja u Njujorku, državi Njujork, Washington DC, Kaliforniji, Beču, Gracu, Pečuju, Bolonji, Bratislavi i na Rodosu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR