14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Nikšiću počeo Evropski filmski festival

Kultura

Comments 0

U Nikšiću počeo Evropski filmski festival

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Smotra savremene evropske kinematografije pod nazivom Evropski filmski festival počela je večeras u Nikšiću, a publika će do 11. oktobra moći da odgleda nagrađivana ostvarenja snimana većinom u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije (EU).

Potpredsjednica nikšićke Opštine Sonja Nikčević kazala je da je riječ o evropskoj filmskoj produkciji koja se ne može vidjeti na redovnim bioskopskim repertoarima, a koja svojim kvalitetom ne zaostaje za svjetskim ostvarenjima.

”Narednih pet večeri, u dva termina, poštovaoci sedme umjetnosti pod Trebjesom, biće u prilici da odgledaju deset filmskih ostvarenja, više puta nagrađivanih, koja su žanrovski različita, a tematski vrlo aktuelna”, rekla je Nikčević u Nikšićkom pozorištu, ozvaničavajući početak Festivala.

Festival je, kako je podsjetila, ubilježio peto izdanje, a takve i slične manifestacije i kulturna razmjena na najbolji način povezuju Crnu Goru sa zemljama članicama EU.

Nikčević je posebno izdvojila i preporučila ”Noć crnogorskog filma", rezervisanog za srijedu 9. oktobra u okviru koje će biti prikazana dva crnogorska filmska ostvarenja.

Riječ je o filmu iz novije produkcije ”Igla ispod praga”, koji je rediteljski prvjenac Ivana Marinovića i ostvarenju u crno bijeloj tehnici iz 1963. godine ”Muškarci”, koji je režirao Milorad Milo Đukanović, a koji je urađen u produkciji Lovćen filma.

”Organizatori Delegaciji EU i EU info centru prepoznali su u nama pouzdanog partnera u realizaciji i niza drugih projekata, na čemu smo im zahvalni”, rekla je Nikčević i dodala da je ta saradnja veoma važna i zbog niza brojnih obaveza na putu ka EU.

U ime Delegacije EU u Crnoj Gori Marko Kovačević rekao je da je i taj festival pokazatelj bogate saradnje koja se odvija u raznim oblastima.

„Sa Evropom nas povezuje kulturno nasleđe, ali i brojni projekti koje je podržala EU, na šta smo jako ponosni. Mi iz Delegacije EU sa velikim ponosom sarađujemo sa građanima širom Crne Gore“, rekao je Kovačević.

Organizator Festivala je Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i EU info centar uz podršku Nikšićkog pozorišta, u kome će filmovi biti besplatno prikazivani u 18 i 20 sati.

Festival je večeras ozvaničio film „Belgijski kralj“, koji je višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija-drama, u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu traži put kući, a pronalazi sebe.

Posjetioci festivala imaće priliku da pogledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, češko ostvarenje „Zimske mušice“, mađarski film „Out“.

Biće prikazana i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“.
Festival se ove godine održava u osam crnogorskih gradova.

Riječ je o jubilarnom, petom izdanju Evropskog filmskog festivala, koji je u julu mjesecu na Žabljaku prvi put imao i ljetnje izdanje.

Ovogodišnji festival organizovan je i u Podgorici, Kotoru, Petrovcu, Ulcinju, Bijelom Polju, Petnjici i Mojkovcu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR