Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reprodukcije slika velikana crnogorske likovne umjetnosti u OŠ „Pavle Rovinski“

Kultura

Comments 0

Reprodukcije slika velikana crnogorske likovne umjetnosti u OŠ „Pavle Rovinski“

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Narodni muzej Crne Gore poklonio je Osnovnoj školi “Pavle Rovinski” iz Podgorice reprodukcije slika velikana crnogorske likovne umjetnosti i monografije i ostale publikacije u izdanju NMCG.

Reprodukcije izabranih djela koja čine vrijedan dio zbirki Umjetničkog muzeja na Cetinju, crnogorskoj javnosti predstavljene su na izložbama u okviru XIV Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Festivala kulturne baštine “Lab fest”, koji se ljetos održao na Karuču na Skadarskom jezeru, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

"Zadovoljstvo mi je što smo u prilici da još jednoj crnogorskoj školi doniramo replike djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili, ne samo crnogorsku, već i regionalnu i evropsku kulturu, i vrijedna izdanja Narodnog muzeja – monografije, kataloge itd. Želja nam je da ovi radovi budu predstavljeni van galerijskih prostora s ciljem edukacije najšire publike kako bi se skrenula pažnja na crnogorsku likovnu umjetnost i značaj djela koja se nalaze u našim fondovima" - kazala je direktorica NMCG Anastazija Miranović i istakla da je važan segment djelovanja ove institucije edukacija mladih kojoj se tokom poslednjih godina u Narodnom muzeju poklanja velika pažnja.

Ona je dodala da će Muzej i naredne godine nastaviti da sprovodi programe edukacije srednjoškolaca na temu likovne kritike, učeći mlade da kritički promišljaju umjetnost, u saradnji sa školama iz raznih krajeva Crne Gore i Ministarstvom prosvjete.

Direktorica Osnovne škole "Pavle Rovinski" Dijana Laković zahvalivši se na donaciji, kazala je da je škola veoma posvećena nastavi likovne kulture kao i da im je interes da mlađim generacijama što bolje predstave, približe i promovišu crnogorsku umjetnost.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ostvarili saradnju sa Narodnim muzejem, a posebnu zahvalnost dugujemo gospođi Anastaziji Miranović koja je imala sluha za našu školu i prepoznala kvalitet darivanja vrhunskih radova školi. Mislim da ćemo sa ovom donacijom reprodukcija i monografija koje smo dobili učiniti da naši đaci još više zavole umjetnost – kazala je Laković i naglasila da je saradnja ostvarena preko nastavnice likovne kulture i umjetnice Sonje Đuranović.

Za ovu priliku su odabrani radovi jednog broja crnogorskih stvaralaca koji su živjeli i stvarali u periodu s kraja XIX i tokom XX vijeka. Od najstarijih Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko prvih početaka modernizma u Crnoj Gori uspostavljenog u djelima Pera Počeka, sve do autora čije je stvaralaštvo obilježilo XX vijek a prisutno je i uticajno sve do danas: Rista Stijovića, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Mihaila Vukotića, Petra Lubarde, Aleksandra Prijića, Draga Đurovića, Gojka Berkuljana, Branka Filipovića Fila, Vojislava Voja Stanića, Cvetka Lainovića, Uroša Toškovića, Miodraga Dada Đurića, Marka Brežanina...

Narodni muzej je ranije iste reprodukcije donirao i podgoričkoj osnovnoj školi „Marko Miljanov“ povodom pola vijeka postojanja te obrazovne ustanove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR