21 °

max 37 ° / min 20 °

Petak

10.07.

37° / 20°

Subota

11.07.

37° / 20°

Nedjelja

12.07.

33° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

31° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 18°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba ''Plamene zore'' na Cetinju

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba ''Plamene zore'' na Cetinju

Izložba „Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije“, koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, biće otvorena u petak, 22. novembra u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, cilj izložbe je sagledavanje, iz današnje perspektive, uloge, istorijata i tekovina KPJ. Na izložbi će, kroz više fragmenata, tzv. muzeoloških ostrva, biti ispričana priča o KPJ kroz specifične teme.

Tako će se naći segmenti posvećeni crnogorskim komunistima, NOB-u, kongresima KPJ, ideologiji, industrijalizaciji i izgradnji, štafeti mladosti, umjetnosti u doba socijalizma, a poseban dio biće posvećen Cetinju – gradu heroju.

Publika će, između ostalog, imati priliku da vidi crnogorske štafete iz 50-ih godina, pušku Save Kovačevića, logorašku košulju Hasene Terzić, biciklo kojim je 14-godišnji Ilija Jabučanin spasio iz bolnice komesara Lovćenskog odreda Iliju Vujovića, koji je bio osuđen na smrt, biblioteku Svetozara Vukmanovića Tempa, fotografije Titovih posjeta Crnoj Gori, slike Petra Lubarde, Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Lukatelija iz perioda socrealizma, propagandne i umjetničke filmove iz perioda ranog socijalizma, partizanske i pjesme posvećene Titu, ploče i singlove jugoslovenskih muzičara...

Posebu vrijednost izložbi daju građani koji su se tokom procesa pripreme uključivali i svojim uspomenama i informacijama učinili je bogatijom.

Izložbu prati knjiga u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore sa serijom stručnih tekstova koji osvjetljavaju KPJ iz različitih uglova, od opštih istorijskih tekstova do tekstova koji se bave pojedinačnim fenomenima.

Autori tekstova u knjizi su istoričari Dragan Markovina, Živko Andrijašević, Adnan Prekić, Filip Kuzman, Božena Miljić, istoričarke umjetnosti Anastazija Miranović, Milanka Todić, Ljiljana Karadžić i filozofkinja Slađana Kavarić.

U programu otvaranja učestvovaće horovi "Antivari musica" iz Bara, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića i solisticama mr Akeksandrom Vojvodić-Jovović i Dušankom Beladom i hor "Zahumlje" iz Nikšica pod vođstvom dirigenta Peđe Martinovića, kao i glumac Jovan Dabović.

Izložbu će otvoriti predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić, a ista će biti u postavci do 1. aprila 2020. U toku trajanja izložbe biće organizovano niz kompatibilnih, pratećih programa.

Partneri Narodnog muzeja u organizaciji izložbe su Muzej Jugoslavije iz Beograda, Crnogorska kinoteka, Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", JU Muzeji i galerije Podgorice, Skupština Crne Gore, Opština Andrijevica, kao i veliki broj drugih institucija i pojedinaca.

Kustosi izložbe su dr Anastazija Miranović, Ljiljana Karadžić, Filip Kuzman i Vukan Ražnatović, a saradnici na projektu su Božena Miljić, Luka Jovanović i Ivan Mijanović, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR