25 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uručena godišnja nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“

Kultura

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Uručena godišnja nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“

Na Svečanoj akademiji Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, održanoj u Lovćencu, uručena je godišnja nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“, koja se dodjeljuje se za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji, saopšteno je iz tog udruženja.

"Dobitnik najvećeg priznanja Krstaša za 2019. godinu je Olena Papuga, narodna poslanica Lige siocijaldemokrata Vojvodine u parlamentu Republike Srbije, đe principijelno i argumentovano zastupa interese građana Vojvodine i manjinska prava pripadnika svih nacionalnih zajednica. U toku 2019. godine poslanica Olena Papuga je svojim dopisima predśedniku opštine Vrbas, ministru Državne uprave i lokalne samouprave i predśednici vlade Srbije, kao i poslaničkim pitanjima u Skupštini Srbije jasno zahtijevala odgovor zbog čega se izbjegava poštovanje zakona i crnogorski jezik ne uvodi u službenu upotrebu u opštini Vrbas", navodi

Zahvaljujući se na nagradi, Olena Papuga je istakla da je počastvovana najvećim priznanjem crnogorske zajednice i da će ona nastaviti da se bori za ostvarivanje Ustavom i Zakonom garantovanog prava na službenu upotrebu crnogorskog jezika u opštini Vrbas. Podršku i pomoć za te aktivnosti ima od svoje stranke LSV i prijateljske Crnogorske partije.

Odluku žirija je obrazložio osnivač Krstaša Nenad Stevović, moderatorka akademije je bila Milena Bulajić, a u programa su učestvovali: hor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva “Princeza Ksenija”, recitator Miljan Marković i muzički umjetnici na flauti i violini, Anita i Andraš Tot.

U sklopu programa predstavljen je i prvi broj časopisa crnogorske dijaspore IDENTITET, a izdavač NVO “Crnogorski identitet” sa Cetinja je za sve prisutne obezbijedio po primjerak.

Svečanoj akademiji su prisustvovali generalni konzul Crne Gore Dragan Đurović, predśednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić i potpredśednik LSV Robert Kolar.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR