10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski festival o ljudskim pravima ''Ubrzaj'' počinje sjutra

Kultura

Comments 0

Crnogorski festival o ljudskim pravima ''Ubrzaj'' počinje sjutra

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ovogodišnje 10. izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ tematski fokus ima na suočavanju sa prošlošću, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima, uz brojne prožimajuće savremene ljudskopravaške izazove predstavljene kroz vizuru vrhunskih filmova najnovije produkcije.

UBRZAJ 2019 donosi najviše premijera do sada, ali i izložbu i niz panel diskusija.

UBRZAJ 2019 otvara, sjutra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u 20 sati film “Dnevnik Diane Budisavljević”, rediteljke Dane Budisavljević, prve žene koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila Zlatnu arenu za režiju od 1957.

Ovaj film je snažno uzdrmao publiku širom regiona, a kritičari mu redom daju čistu peticu. To je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom ljekarom, kćerkama i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase.

Drugi dan Festivala UBRZAJ počinje u 16:30 sati otvaranjem izložbe fotografija “Iza sedam logora: od zločina kulture do kulture zločina”, autora Hrvoja Polana.

Izložba je nastala kao dio istraživanja čiji je rezultat istoimena foto-monografija, a koju uz Polana potpisuju pisci i novinari Viktor Ivančić i Nemanja Stjepanović, u izdanju njemačke fondacije Forum ZfD. Podgorička publika će moći da vidi jedinstvenu postavku koja je do sada bila u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Šibeniku, Zagrebu i Hagu.

Izložba će biti otvorena 11. decembra u holu Scene Studio Crnogorskog narodnog pozorišta, u 16:30 sati, a na otvaranju će govoriti Natasa Govedarica, programska direktorka ForumZfD kancelarije u Beogradu i Miloš Vukanović, istoričar i savjetnik u CGO-u.

Od drugog dana, 11. decembra, slijede i četiri filma iz programa “Ubrzajmo rodnu ravnopravnost”:

“Naše majke” reditelja Cezara Diaza, sa početkom u 17 sati.

“Edna” reditelja Vuka Mitevskog, na repertoaru je u 18:30 sati. 

“Noćna sesija” reditelja Petra Tomadzea, slijedi u 18 i 45.

“Golda” reditelja Sagi Bornstein, Udi Nir i Shani Rozanes, prikazuje se 13. decembra u 17 sati.

“RBG” rediteljki Julie Cohen i Betsy West, publika će imati prilike da vidi u petak od 18:30. nci.

Slijedi kratki film “Dnevni otpust”, u režiji Martina Wintera, u petak u 20:25. 

Ovaj program završava posljednjeg dana Festivala UBRZAJ film “Alis i gradonačenik” reditelja Nicolasa Parisera koji se prikazuje od 17sati.

“LGBTI prava izvan 4 zida – jednakost za sve” predstavlja tri filma tokom trećeg dana Festival UBRZAJ koja su već pokrenula niz pitanja iako je njihov filmski život tek počeo.

“Miler i sin” rediteljke Asher Jelinsky, na programu je u 15 sati.

“Gender derby” rediteljke Camille Ducellier, je od 15i 30.. 

“I onda smo plesali” reditelja Levana Akina, zaključuje drugi dan sa projekcijom u 16i 30. 

Takođe, četvrtog dana Festivala UBRZAJ u 20 15 je kratki film “Udaljenost između nas i neba”, reditelja Vasilisa Kekatosa

Program „Suočavanje sa prošlošću“ donosi niz raznovrsnih filmova sa političkom osnovom.

“Koja je ovo država” reditelja Vinka Brešana, na programu je u utorak, 11.decembra od 19 sati.

''Hladni slučaj Hammarskjold''  reditelja Madsa Bruggera, takođe je drugog dana od 21h30.

''Upoznati Gorbačova'', autora Wernera Herzoga, na repertoaru je četvrtog dana u 21h15. 

Festival UBRZAJ 2019 zatvara maestralni film Patricia Guzmana ''Kordiljeri snova'' u subotu od 20 sati. 

Festival UBRZAJ 2019 centralni program ima u Podgorici od od 10. do 14. decembra na Velikoj sceni i Studio sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Prateća izdanja su u Berana 11. i 12.decembra u Centru za kulturu Berane i gimnaziji „Panto Mališić“, kao i Kotoru u Kino „Boka“ i u gimnaziji „Kotor“ 13. i 14. decembra.

U Podgorici će biti organizovan jedan panel o suočavanju sa prošlošću i jedan o LGBT pravima, dok će u Beranama i Kotoru biti organizovane diskusije o rodnoj ravnopravnosti.

Festival UBRZAJ 2019 se organizuovan je  uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava. Društvenu odgovornost su svojom podrškom Festivalu UBRZAJ 2019 iskazali i Pošta Crne Gore, kompanije CentreVille, Metropolis, Studio Mouse, PG Taxi i Compania DeVinos Montenegro.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR