9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gost tribine ''O piscima i gradovima'' književnik Jovica Aćin

Izvor: Foto:Montenegrina.net

Kultura

Comments 0

Gost tribine ''O piscima i gradovima'' književnik Jovica Aćin

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Prošlogodišnji dobitnik Njegoševe nagrade Jovica Aćin biće prvi gost književne tribine „O piscima i gradovima“, koja će početi 29. januara u 19 sati, u Staklenoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.

Tribinu organizuju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Otvoreni kulturni forum i biblioteka „Radosav Ljumović“. Ima za cilj podsticanje aktivnog dijaloga, kritičkog mišljenja, razmjenu ideja i stavova kroz predstavljanje nekih od najvažnijih književnika danas, sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope.

Publika će imati pirliku da učestvuje u dijalog sa nekim od relevantnih i nagrađivanih autora koji će ujedno predstavljati svoja djela.

Tribina kao svoj glavni cilj ističe podsticanje i motivisanje mladih ljudi i studenata da učestvuju u razvoju kulture mladih u gradu.

Plan je da se u okviru  programa predstave i radovi mladih crnogorskih slikara, vajara, vizuelnih umjetnika, muzičara.

Namjera je da ovim događajima, koji će se odvijati jednom mjesečno, podgoričkoj publici i ostaloj zainteresovanoj javnosti, predstavimo neke od najboljih autora koji pišu ili prevode na južnoslovenske jezike, a među prvima će biti aktuelni dobitnik najvećeg književnog priznanja u Crnoj Gori, Njegoševe nagrade, Jovica Aćin.

Na tribinama će biti predstavljena najvažnija djela gostujućih i crnogorskih autora u okviru čega će biti podstican razgovor sa gostima i publikom u književnom diskursu i uz konekciju s aktuelnim kulturnim, socijalnim i društvenim pitanjima – navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu i sport.

Tribina, kako se dalje ističe, označava slobodan prostor za književnu razmjenu, za komunikaciju sa različitim stavovima.

Tribina može podstaći i tematske književne večeri zasnovane na aktuelnim događanjima u svijetu i kod nas. Ovom tribinom se želi dati doprinos promjeni načina na koji javnost percipira kulturu, načina na koji mediji tretiraju kulturu i, napokon, želi se doprinijeti promjenama u samoj crnogorskoj kulturi – navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR