8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjige kojima se rado vraća Mubera Kurpejović

Kultura

Comments 1

Knjige kojima se rado vraća Mubera Kurpejović

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

O knjigama kojima se rado vraća ove sedmice govori generalna direktorica direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

Rođena je 18. decembra 1982. u Rožajama, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Dobitnik je brojnih nagrada tokom studija, a od 2010. je u Ministasrtvu prosvjete.

***

Braća Karamozovi, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Knjiga koja je ostavila jak utisak na mene kao srednjoškolska lektira i na neki način obilježila moj literarni svijet u ovom životnom dobu. Knjiga je zasnovana na ličnoj drami robijaša Iljinskog, koga je Dostojevski zatekao u tamnici u Omsku, kada je sam tamo doveden.

Iljinski je osuđen i nevin odležao deset godina u tamnici za ubistvo oca na osnovu dokaza koje je podmetnuo njegov mlađi brat.

Roman nije lako saglediv u punoći značenja i zahtijeva da se pročita još jednom. Nevjerovatan je način na koji je Dostojevski opisao ljudske sudbine, ličnosti, podvojenost, odnose među ljudima, odnos čovjeka i Boga, društvene prilike, zločin i kaznu, kompleksnost ljudskog života...

Posebno je interesantna psihološka karakterizacija likova braće Karamazovih, njihova različitost, odnos prema ocu, porodici, ženama, društvu i životu.

Vita brevis (Pismo Florije Emilije Aureliju), Justejn Gorder

Nedavno sam pročitala ovu knjigu, koja je nastala kao Gorderov odgovor na čitanje Ispovijesti  Aurelija Augustina. Knjiga na izuzetno lijep način govori o ljubavi, uzdržanosti, odricanju i vezi čovjeka i Boga.

Ovo je knjiga o suštini ljubavi osvijetljenoj iz filozofskog ugla u kojoj glavni lik Augustin ostavlja ženu, koju je volio i sa kojom ima sina, zbog ljubavi prema Bogu i odluke o celibatu.

Pogotovo su sugestivne misli i riječi koje Florija Emilija upućuje Aureliju Augustinu, podsjećajući ga na lijepe trenutke njihove ljubavi i zadovoljstva koja život pruža. Simboličan naslov - Vita brevis ili Život je kratak implicira mnoštvo značenja.

Moja genijalna prijateljica, Elena Ferante

Moja genijalna prijateljica je prva knjiga napolitanske tetralogije, koju još čine Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju i Priča o izgubljenoj djevojčici.

Kroz odnos dvije prijateljice Elene i Lile, koje su potpuno različite, i njihove živote spisateljica prikazuje  shvatanja o  životu, nadanja i očekivanja dvije mlade djevojke i što im je sudbina donosi...

Pripovjedač u romanu je Elena koja kao zrela žena saznaje da je njena najbolja prijateljica Lila nestala iz Napulja. Knjige (jer ih morate sve pročitati) odlikuju lijepe i tužne slike života u Napulju, opisi ljudi i događaja preko kojih je data analiza i kompleksnost prijateljstva dvije žene, prijateljstva za cio život.

Derviš i smrt, Meša Selimović

Što reći o ovom romanu!? Toliko često se odlomci iz romana citiraju, karakteri i likovi djela analiziraju...

Derviš i smrt na poseban filozofsko-religijski način pokazuje borbu unutar samog čovjeka i njegovo traganje za smislom života. Derviša Ahmeda, koji se odrekao ovozemljskog života da bi bio duhovni vođa – šejh, zadesila je nesreća.

Njegov brat Harun je uhapšen. Kroz uzaludnu borbu da spase brata od smrti i događaja koji će uslijediti Ahmed Nurudin u ispovijednom tonu pripovijeda o vjeri, ljubavi, vlasti i odnosima među ljudima u bezimenoj kasabi u prošlosti u koju je radnja smještena... Knjiga koju morate pročitati.

Mali princ, Antoan de Sent Egziperi

U razmišljanju koji još naslov da predložim opredijelilo me to što sam Malog princa nedavno poklonila svojoj sestričini. To je knjiga za sve uzraste.

Emotivna iskrenost koju sadrži ova knjiga čini je fascinantnom. Odlikuje je mašta, prijateljstvo, iskrenost i ljubav. Posebno je emotivna priča o ruži koju princ voli uprkos njenim manama.

Na kraju: Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština je očima nevidljiva.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Fatmir

Puno srdacnih pozdrava i Veliko BRAVO za Muberu.