11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bjekstvo u knjige: Preporuke preduzetnice Edite Dautović

Kultura

Comments 0

Bjekstvo u knjige: Preporuke preduzetnice Edite Dautović

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Široj javnosti poznata kao predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore i uspješna poslovna žena, Edita Dautović je i nagrađivana književnica.

Objavila je tri zbirke poezije, a njen radovi zastupljeni su u relevantnim zbornicima, antologijama i nastavnim udžbenicima, te prevedeni na nekoliko jezika.

Dautović je i dobitnica nagrade „Naj žena 21. vijeka“ koja se dodjeljuje svake četvrte godine damama uspješnim u domenu umjetnosti, nauke i biznisa na regionalnom nivou.

 “Pisanu riječ sam oduvijek voljela”, kaže današnja gošća stalne književne rubrike Antene M. “Sa osam godina sam napisala prvu pjesmu, dječaku kojem sam bila simpatija. Uvjerenja sam da je i pisanje i čitanje moćna terapija za svako vrijeme.”

 Pogotovo nam je terapija potrebna sada, pa parafrazira Pavezea kazavši da je čitanje u vrijeme korone spas i bjekstvo, ali morate sami odabrati kuda ćete pobjeći. Evo njenih sugestija:

                                                                                   

                                                                   ***

 „Tri gvineje“, Virdžinija Vulf

 

„Tri gvineje“ čine tri dijela i u svakom se može primijetiti velika želja žena za obrazovanjem, napredovanjem u životu kao i mogući uticaj na zaustavljanje rata. Iako na prvi pogled ti djelovi izgledaju različito, u suštini govore o istom problemu neosviješćenosti žena prije i poslije rata.  Lišene svih vrsta obrazovanja, bilo im je jedino dozvoljeno da budu dobre ćerke, supruge, majke.... Ako bi se čak i našla sestra nekog bogatog brata, kako Virdžinija piše, da se tom usprotivi bila bi lišena i sveg onog što joj je bilo do tada dostupno. Interesantno je da su i ono malo novca što su imale izdvajale i davale za obrazovanje svoje braće, za oružje, ratove...

 Cijela knjiga ustvari, postavlja pitanja: Kako utrošiti tri gvineje? Kako spriječiti rat? Koji „rat“, „ratove“?!! Virdžinija Vulf piše iz ugla feminizma identifikujući se ženom koja se bori za prava žena i bolji svijet, i približava čitaocima sliku života žena iz tog doba. Za prava žena borba i dalje traje, kao i za ljudska prava uopšteno, tako da ovaj klasik svima preporučujem.

 „Među usamljenim ženama“, Čezare Paveze

 U romanu „Među usamljenim ženama“ Čezare Paveze prisutna je težnja da se iz umjetnosti pisanja istisne sentimentalizam i retorika. Pisac se suočava sa surovom ratnom stvarnošću Torina, otkriva lica unakažena mržnjom i okrutnošću, pogubljena u vremenu i prostoru, gdje prave vrijednosti gube na značaju. Oni malobrojni nejaki su za promjene, za borbu i suočavanje sa realnom stvarnošću življenja, tako da i pisac postaje nemoćan da nešto preduzme, svjestan da verbalna pompa ne može sakriti užas činjenice.

 Pisac daje nagovještaj da je spas u bjekstvu, ali ne daje uputstva kuda treba pobjeći. Jedini realni odgovor bio bi (i ako krajnje lišen logike), treba pobjeći u totalnu osamu, gdje nema ljudi, stvari, tehnike.... daleko od „civilizacije“, jer tek u toj objektivnoj samoći nećemo osjećati subjektivnu samoću. Junjakinje ovog romana bi zaista bile mrtve da su  još pošteđene  osjećanja usamljenosti. Ali ovo osjećanje je aktivno i životno. Ono se može smatrati podmuklim buntom, izrazom nezadovoljstva stanjem u kojem su dozvolile i dovele sebe… Izuzetno poučna i životna knjiga!

 “Lu”, Fransoaz Žiru

 Lu Andreas-Salome, žena velike ljepote i natprosječne inteligencije, u svoje vrijeme jedna od slavnih zavodnica, ali i žena koja je odbila Ničeovu ljubav. I Rilke je bio ludo zaljubljen u nju,  Frojd je bio očaran njome…  Bila je jedna od prvih slobodnih žena u Evropi, zato što je svojim perom uspjevala da obezbijedi sebi materijalnu nezavisnost i položaj u društvu.

 

O Lu je na hiljade stranica napisano na svim mogućim jezicima, a ova knjižica na tek nekih stotinjak stranica donosi hipotezu kojom bi se mogla objasniti frenetična opsesija nevinošću. Lu je kasnije sve to itekako nadoknadila postavši vatrena zagovornica “ljubavnih gozbi”… Knjigu toplo preporučujem svima koji su ljubitelji poezije, psihologije i filozofije… I koji rado čitaju Rilkea, Ničea i Frojda. Dovoljno je da izdvojite jedno popodne i upustite se u  ‘Lu – priče o slobodnoj ženi’.

 “Lilit”, Stevan S. Petrović i Nataša Petrović-Stefanović

 Prema jednom vjerovanju, Lilit je, a ne Lucifer, nagovorila Evu da zagrize jabuku sa Drveta Saznanja. Lilit je mislila da će Eva primiti mudrost i znanje i na neki način postati bolja žena za Adama. Jer Lilit je, ipak, stvorena kada i Adam…   U prvoj glavi Postanja mogu se razaznati dvije verzije o čovjeku samom i stvaranju druga po njemu.

 Prva verzija kazuje da su Prvi čovjek i Prva žena stvoreni istovremeno te, prema tome, imamo u samom aktu stvaranja čovjeka istovremeno pojavu dva raznopolna bića, stvorena nezavisno jedno od drugoga “ni iz čega” (Creatio ex nihilo) ili “praha zemaljskog”, koji je sam po sebi ništa, sve dok ga Božija promisao ne dotakne. Prvobitni ljudski par, da parafraziramo Sveto jevanđelje po Jovanu, bjehu oni “Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževljeve, nego od Boga”. Čovjek je, prema tome, djelo Božije, duboko osmišljeno i logično, koje imanentno u sebi nosi Božiju poruku i svoju ulogu na zemlji. I tu je kraj, prestaje sve, dalje se nigde ne govori o tom paru. Sada kada imamo vremena za ovakva filozofska promišljanja, ovu knjigu od srca preporučujem.

 „Njegova žena“, Emanuela Bernem

 Roman autorke Emanuele Bernem je intimna priča žene, priča o oslobađanju od patrijahalnih stega i spremnosti na uzimanje i davanje. Nesvakidašnje djelo gdje se prepliće više žanrova, u modernoj književnoj formi. Čitajući roman uživamo u njegovoj snazi i uspjelim umjetničkim sredstvima… U njemu je malo epskog, narativnog, on ne pretenduje da obuhvati makrokosmos, već individualni mikrokosmos bića, ali se i jasno stavlja distanca od psihološkog romana.

 Struktura romana je takođe neuobičajena, čine ga kratki odjeljci, u nekim slučajevima dugi svega nekoliko rečenica. Čita se za sat i četrdesetak minuta, upravo onoliko koliko prosječno traje film ili pozorišni komad. Jasne slike i scene kao na pozornici nizaće vam se i dok budete čitali ovaj nagrađivani roman.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR