14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020.

Izvor: Facebook/euprizeliterature.eu

Kultura

Comments 0

Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020.

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski dramski pisac Stefan Bošković jedan je od 13 dobitnika Evropske nagrade za književnost za 2020. godinu, koju dodjeljuje Evropska unija posredstvom programa "Kreativna Evropa".

Književno priznanje EU, našem piscu pripalo je za roman "Ministar", saopštilo je Ministarstvo kulture. 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović čestitao je Boškoviću nagradu i konstatovao da je priznanje EU ujedno dokaz autorovog predanog rada, ali i neupitnog talenta koji je sada prepoznat i na evropskom nivou.

"Uvjeren sam da će vam Evropska nagrada za književnost omogućiti prevođenje djela i njihovo plasiranje na šire tržište, uz saradnju sa referentnim evropskim izdavačkim kućama. Iskreno čestitam što je vaš književni rad dobio ovu značajnu podršku uz uvjerenje da će biti podstrek popularizaciji crnogorske književnosti van granica naše zemlje", navedeno je u čestitki Bogdanovića.

Osim Boškovića, među ovogodišnjim laureatima su autorke i autori iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španije.

Nacionalne dobitnike selektuje žiri sačinjen od eminentnih stručnjaka iz oblasti književnosti i izdavaštva, a države iz kojih autori dolaze mijenjaju se po principu rotacije.

Nagrada se dodjeljuje od 2009. i do sada je nagrađeno 135 autora iz 41 zemlje učesnice programa "Kreativna Evropa".

Cilj Evropske nagrade za književnost je podrška izvanrednim mladim talentima iz oblasti književnosti kroz promociju i popularizaciju njihovih originalnih djela širom Evrope, dodaju iz Ministarstva. 

Osim Stefana Boškovića, dosadašnji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Crne Gore su Aleksandar Bečanović (2017), Ognjen Spahić (2014) i Andrej Nikolaidis (2011).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR