8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naslovi koji su zaokupili pažnju Borisa Mugoše

Kultura

Comments 0

Naslovi koji su zaokupili pažnju Borisa Mugoše

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Poslanik u Skupštini Crne Gore i odbornik u Skupštini Glavnog grada Boris Mugoša osnovnu školu, Gimnaziju i Ekonomski fakultet završio je u Podgorici, dok je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Iz njegove bogate biografije izdvajamo da je bio i zamjenik gradonačelnika Glavnog grada, te savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Bio je aktivan sportista, te se bavio tenisom 12 godina. Bio je prvak i reprezentativac Crne Gore i Jugoslavije.

Oženjen je i otac dvoje djece, a za Antenu M kaže da mu je neplanirani odmor uzrokovan epidemijom prijao upravo iz razloga jer je više vremena provodio sa porodicom.

Takođe je nalazio vremena i za dobre knjige, te našim čitaocima preporučuje nekoliko naslova koji su zaokupili njegovu pažnju prethodnih mjeseci.

***

H. L. Borhes"Brodijev izvještaj"

Majstor kratkih priča. Naizgled je u pitanju drugačiji, odnosno iznenađujući njegov pristup u odnosu na njemu svojstven ironičan pogled na stvarnost prožet imaginarnim elementima. Sam autor u predgovoru kaže: “Trudio sam se – ne znam koliko sam u tome uspio da napišem jasne priče”. U svakom slučaju, u mnogim pričama na prilično realističan način se “trudi” da govori o događajima iz opasnih predgrađa njegovog rodnog grada Buenos Ajresa, odnosno argentinskog podzemlja. Mnoge zanimljive i vječne dileme se prepliću u pričama, kao što je moralna ambivalentnost, sudbina i pravo na izbor i dr.

K. Malaparte"Koža"

Roman koji se završava rečenicom: Sramota je dobiti rat, Malaparte piše kao literarno svjedočanstvo rađanja Nove Evrope iz velikog poraza. Pisac pred nas stavlja paradigmu evropske drame u kojoj se, čin po čin, odvija propast čitave Evrope, ili, kako Milan Kundera podvlači, pišući pogovor za ovo djelo, “Novu Evropu, tek izašlu iz Drugog svjetskog rata, ‘Koža’ hvata u njenoj punoj autentičnosti.” Slike groze i užasa rata, uspostavljanja novoga poretka, epidemije kuge u Napulju koja svoje smrtonosne tragove ostavlja u cijeloj Italiji i Evropi, mrtvih koji su svuda i koji imaju brojčanu nadmoć i vrijednost veću nego živi, opisi koji čitaoca ne ostavljaju ravnodušnim usljed svoje surovosti, originalnosti i punoće, sve su to momenti koji čine život ovoga romana interesantnim i uvijek aktuelnim.

K. R. Safon"Sjenka vjetra"

Izuzetno uzbudljiv roman koji vas tjera da ga pročitate u jednom dahu. Radnja se odvija u Barseloni, nakon građanskog rata, gdje sin trgovca antikvarnim knjigama pronalazi knjigu Sjenka vjetra izvjesnog autora Karaša. Tražeći druge naslove istog autora dolazi do spoznaje da su oni praktično uništeni i da možda on posjeduje poslednji primjerak Karašovih knjiga. U pitanju je jedno veoma zanimljivo životno putovanje, odnosno odrastanje u koje se upliću razni likovi iz svih društvenih miljea. U ovoj knjizi su prožeti svi žanrovi; drama, triler, horor i iznad svega ljubav.

Poslednje dvije knjige koje ću navesti nose određene poruke o kojima bi, u ovom po mnogo čemu turbulentnom vremenu, trebalo češće da razmišljamo.

I. Andrić"Priče o smehu"

Sedam kratkih priča o smijehu, koje nas podsjećaju na važnost optimizma, razumijevanja, podrške. Imam osjećaj da nam generalno u društvu fali mnogo više smijeha, a on kao što nam i ova knjiga sugeriše ne košta, a daje mnogo; obogaćuje one koji ga primaju, a ne siromaši one koji ga daju. Takođe, ima jedna veoma dragocjena rečenica u knjizi, sa jasnom i vrlo značajnom porukom: “Ponekad ljudi koji po svojoj prirodi mrko i zloćudno gledaju oko sebe prebace Ibrahim-efendiji da je u njegovom neobičnom pričanju sve ublaženo, uljepšano i povišeno a on im odgovara mirno: Neće biti da je tako. Ne uljepšavam ja ništa. Nego, da vi ružno ne gledate?”

K. Čakić - "Moji junaci"

Autor ove knjige je moj dragi komšija, ugledni novinar i publicista, kojeg zbog njegovih godina i poštovanja oslovljavam sa čika Kosta. U knjizi ima preko 40 divnih reportaža, u kojima se kroz razna životna iskustva tokom širokog vremenskog dijapazona govori o brojnim dešavanjima u Crnoj Gori. Izuzetno su zanimljivi i slikoviti naslovi reportaža: Crnogorski “Plavi šljemovi”, Žene komiti, Stolicom na “Veselu udovicu”, Kad Milivoje pokrene “Fiću”, Slovenska duša, Kilometar i po života, Stoljetni mladoženja i dr. Priče zrače optimizmom, vjerom u čovjeka, solidarnošću, patriotizmom, ili kao što bi autor rekao: “Pred vama je, dragi čitaoci, knjiga koja ima samo jednu poruku: potrudite se da budete što bolji, da stvarate dobra i plemenita djela koja prevazilaze ovovremeno i prolazno.”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR