16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstava Persona odigrana u Baru

Kultura

Comments 0

Predstava Persona odigrana u Baru

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorska produkcija ATAK-a, Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“ Bijelo Polje, KIC-a „Budo Tomović“ Podgorica i Grupe za istraživanje i razvoj kulturne politike, predstava „Persona“ odigrana je sinoć u Amfiteatru u Starom Baru, na „Barskom ljetopisu“.

Predstavu je, po istoimenom filmu Ingmara Bergmana adaptirala Dragana Tripković, a režirao Stevan Bodroža.

Priča, koju struka određuje kao psihološki triler, prikazuje odnos između poznate glumice Elizabet Vogler koja je izabrala ćutanje kao vid izolacije od svijeta i porodice, i njene njegovateljice Alme koja je živog temperamenta, puna života i optimizma. Almino prisustvo navodi Elizabetu, koja inače ne progovori ni riječ tokom cijele predstave, da komunicira neverbalno. Ova dva lika tumače glumice Nada Vukčević (Elizabet) i Vanja Jovićević (Alma). Iako se ne pojavljuje na sceni, već kroz video-segmente, u komadu je, uz Đorđija Tatića, prisutna i Dubravka Drakić koja nam tumačeći ulogu doktorice, pruža dublji uvid u Elizabetino stanje.

„Ti želiš da budeš, ne da se pretvaraš da jesi... shvataš da postoji ambis između onoga što predstavljaš za druge i onoga što jesi za samu sebe, zato što je svaka riječ laž, svaki pokret lažan, svaki osmijeh grimasa“, kaže u jednom trenutku doktorica Elizabeti. Persona koju je publika gledala na sceni u Starom Baru, sa svim njenim mračnim nijansama, dubokom egzistencijalnom krizom, autentična u svojoj izolovanosti, pomalo smo i svi mi.

"To u svima nama čuči. Neko zna sa tim da iskalkuliše stvari, da to izbaci na pravi način, a da mu se to i ne primijeti. A žena koju večeras igram se tako zatvorila zbog svih tih problema za koje nije bila spremna i sa kojima nije znala da se nosi. Na neki čudan nagovor same sebe uletjela je u svijet u kojem se baš nije snašla. Tako da je eksplodirala, nakon implozije koju je imala. Tako da to u svima nama na neki način postoji, ali je to jako lijepo ispratiti na neki pravi način, ne čekati da to eksplodira u tebi", kazala je glumica Nada Vukčević nakon igranja.

Sa jedne strane duboka izolacija kao izbor junakinje i bezmalo psihoanalitičko i filozofsko preispitivanje jedinke, sa druge stalna interakcija sa likom koji se tumači kao antipod njenom. Šta taj sudar svjetova govori o ljudskoj prirodi i odnosima?

"Da nema tog sukoba, kao i da nema tog sukoba u nama ne bismo dolazili do rezultata", odgovorila je Vukčević, koja je prokomentarisala i činjenicu da sve vrijeme na sceni ne govori.

"To je lijep zadatak. Nije uobičajeno. To je neka radnja iznutra. Svaki put uživam u tome jer je to sasvim drugačija priča od svih mojih drugih predstava. Nije toliko teško. Čak je i lako u neku ruku. Nije lako emotivno, ali meni lagano pada."

Scenograf predstave je Ilija Vujošević, dok vizuelni identitet potpisuje Srđa Dragović, video Saša Radović, glas Milica Šćepanović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR