16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljen izbor iz poezije "Možda ovo ne dolazi iz krvi"

Kultura

Comments 0

Objavljen izbor iz poezije "Možda ovo ne dolazi iz krvi"

Autor: Antena M

  • Viber

U izdanju izdavačke kuće PLIMA, u biblioteci "Jadranski put, Adriatic road, Rruga e Adriatikut" objavljen je izbor iz poezije hrvatskog pjesnika Borisa Domagoja Biletića MOŽDA OVO NE DOLAZI IZ KRVI.

Boris Domagoj Biletić rođen je u Puli 22. marta 1957.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao, magistrirao i doktorirao. Objavljuje od 1977. Među osnivačima je Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, i njegov predsjednik, te jedan od pokretača rovinjskih Šoljanovih dana.

U DHK u Zagrebu bio je na raznim funkcijama i njegov podpredsjednik. 1996. osnovao je pulski časopis za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra koji uređuje, kao i njegovu biblioteku od 1997. Pokretač je međunarodnih Pulskih dana eseja (od 2003.). Osnovao je 2017. e-časopis za književnu kritiku Stav, kome je urednik. U mladosti suđen i zabranjivan, kasnije nagrađivan važnijim književnim nagradama i priznanjima, među kojima su: „Mlada Struga“, „Tin Ujević“, „KulturKontakt“, „Julije Benešić“, „Sv. Kvirin“, „Fran Galović“... Primio je orden reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića u Rovinju.

Živi u Puli. Od 1983. objavio je 25 knjiga (poezija, ogledi, studije, književne kritike, publicistika, polemike, intervjui, memoarska proza...), sastavio više antologija i panorama, i priredio 20-tak izbora iz djela pojediniih pisaca i zbornika.

Urednik je preko stotinu knjiga. Zastupljen u hrvatskim i svjetskim antologijama (od novijih u: The Canon of Croatian Poetry, 1450-2000, u SAD-u, 2015.), enciklopedijama, književnoistorijskim pregledima, i preveden na 15-ak jezika.

Koautor je dvaju grafičko-pjesničkih mapa i pjesničko-muzičkog CD-a O ljubavi i smrti. Godine 2015. u Zagrebu je objavljena knjiga U znaku Kairosa. Književna kritika o djelu Borisa Domagoja Biletića. Član je važnijih nacionalnih kniževnih i kulturnih organizacija i institucija.

"Bili su i ostali 'čuđenje u svijetu', vukli vremenom porugu da je pjesnik ukleto biće, prihvatali osudu: 'isto je umirati i pevati'. Vjerujući jednom zavjetu koji je pred čovječanstvo stavilo vrijeme: Pjesnička riječ liječi. Boris Domagoj Biletić je sve to najedno: meštar lirike u Istri, u Hrvata.. Osuđen na progonstvo od onih što bi svako meko srce i nepatvorenu dobrotu sabili u pržune od nehaja. Ali, nismo svi 'drvene marije', ima nas dobro raspoređenih u prostoru: tiha i uporna brigada koja je vjerna ljepoti i ljubavi. Biti pjesnik. Ostati na vjetrometini, u ime spasa duše čovjekove graditi kolibe za samotnike, u grsti sakupljati osjećanja olujama u inat, ne micati sa trona na kog sijedaju rijetki, a nalik vjetrenjači o čije lopatice udaraju svi vjetrovi nadahnuća, i koja pritom revnosno melje zlatno brašno za svetu prosforu i piće vječnosti iz kaleža: smiješane bol i nadu. Biti pjesnik u vremenu gdje ljudsko lice sve više naliči onoj maski kakvu nose razbojničke družine, kad je srce usamljeno jedro na pučini površnosti, a razum tovar upućen krivim putokazom. Biti pjesnik - Boris Domagoj Biletić. Onaj i onakav što se ne da nesoju, prkosi, otima se i bogara s debelim razlogom. Životu kome se ruga u pjesmi, uspomenama koje ga i liječe i truju, moralu koga hrabri gnomom, odan pjevanju koga nudi svijetu. Krhka biljka ljubavi, bola i samoće, ali korijena duboka, što cvate s vremena na vrijeme, iz zbirke u zbirku, što stariji tim bolji. Ovom pjesniku pripada plemićka čast da na svojoj trpezi ispija i otrov ambrozije i lijek nektara. Primjereno antičkom biću."

(Iz recenzije Urednika)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR