22 °

max 26 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zlatni Oktavijan za životno djelo reditelju Veljku Bulajiću

Izvor: Screenshot: YouTube

Kultura

Comments 0

Zlatni Oktavijan za životno djelo reditelju Veljku Bulajiću

Izvor: t-portal

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Dodjela nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara održana je u subotu, 13. Marta , u okviru HTV-ove emisije "Posebni dodaci", a - reditelj Veljko Bulajić dobitnik je počasnog Zlatnog Oktavijana za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

Kako se ističe u obrazloženju, u ovom krajevima i u svijetu Bulajevićev ugled traje zbog njegovih filmskih ratnih spektakala
"Njegovi autorski uvijek angažovani filmovi i slikom i riječju ostaju najbolji, na ekranu uvijek iznova živa i prisutna svjedočenja o sad već davnim vremenima nade u bolji svijet i bolju zemlju, svjedočenja naše istorije ", dodaje se u obrazloženju.

Rođen 1928. u Vilusima u Crnoj Gori, reditelj crnogorskog porijekla , najstariji je živi svjedok istorije hrvatske kinematografije, "stariji od svoje kinematografije skoro dvadeset godina", u kinematografiju ušao kao mladić, neposredno poslije Drugog svjetskog rata, u njenim pionirskim danima.

Kao dječak borio se u partizanima, bio teško ranjen te sa 18 godina, 1946. došao u Zagreb, gdje živi i danas.

"Taj agilni 93-godišnjak, čiji je "Bijeg do mora", njegov četrnaesti igrani film, i dalje u postprodukciji, nadživio je skoro dvostruko jugoslovensku državu u čijem je stvaranju kao mladi partizan aktivno učestvovao , a potom se, upivši poslijeratnu, isprva u manjoj mjeri socrealističku, a potom u velikoj mjeri neorealističku poetičku matricu, postao njenim vodećim filmskim svjedokom", napominje se.

Punih 13 godina proveo je kao naučnik – prošao je filmski tečaj u Jadran filmu, bio stipendista na legendarnom Centro Sperimentale di Cinematografia u Rimu, asistent Vatroslavu Mimici (na filmu U oluji) te režirao manji broj dokumentarnih i žurnalskih filmova, a 1959. zabljesnuo je prvim svojim dugometražnim igranim filmom "Vlak bez voznog reda".

Kritičari smatraju kako je s jedne strane, upravo Bulajić, ne opredjeljujući se za klasičnonarativnu, akcijsku strukturu partizanskog filma kakvu su inaugurirali Afrićeva "Slavica" i Marjanovićeva "Zastava", nego za "sovjetsku" strukturu Popovićeva "Živjeće ovaj narod", inovira tu, u svojoj jezgru, socrealističku strukturu time da je transcendira u neorealističku otvorenu strukturu, likovi, reprezentanti klasa, postaju simbolički nosioci, a izlaganje se transformiše u filmski spektakl visokih produkcijskih vrijednosti.

Primjer za to su partizanski spektakli "Kozara" (1962), za Oskara nominovana "Bitka na Neretvi" (1969), koji su mu donijeli svjetski ugled u žanru ratnog spektakla, i "Veliki transport" (1983).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR