14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oj-ha! Istraživanje crnogorske nematerijalne kulturne baštine u Kolašinu

Kultura

Tag Video
Comments 2

Oj-ha! Istraživanje crnogorske nematerijalne kulturne baštine u Kolašinu

Autor: Antena M

  • Viber

Kolašin je u prethodnih sedam dana okupio više od 40 učesnika na Etno kampu, posvećenom tradicionalnim plesovima i muzici.

Ova neobično vrijedna i zanimljiva istraživačka stanica bavi se izučavanjem kulturne baštine na jedinstven, multidisciplinarni način i njeguje tradicionalne plesove onako kako su oni izgledali i zvučali autentično, umjesto laičkog komercijalizovanja folklora kako se to uglavnom čini.

Osim ovog ljetnjeg kampa, koji okuplja i stručnjake van zemlje, KUD Mijat Mašković iz Kolašina tokom cijele godine  kontinuirano radi, i nosilac je i čuvar kulturnog dobra ‘Tradicionalne igre kolašinskog kraja’, što ga čini jedinim takvim društvom u regionu.

Umjetnička trupa nastala je kao podrška borcima dok je još bijesnio rat, i to u čast pjesniku iz sela Plana kod Kolašina, koji je dao život u borbi Španskog građanskog rata 1937. Od tada do danas kontinuirano rade na edukaciji i istraživanju u oblasti etnomuzikologije. Proučavaju, analiziraju i prezentuju crnogorske stare igre, a zakonska zaštita njih 14 veliki je poduhvat naše etnokoreologije jer se smatraju ugroženim kulturnim dobrom. KUD je okupio posljednje nosioce tradicije i iz prve ruke sakupio vokalne dionice i koreografije što bliže tradicionalnom načinu.

Ovi plesovi su se dakako izvodili i u drugim krajevima Crne Gore, ali je samo u ovom kolašinskom društvu istrajala svijest o važnosti njihovog očuvanja, pa su pokrenuli različite kulturne aktivnosti.

 Mentorka ovogodišnjeg kampa bila je dr etnomuzikologije Zlata Marjanović, a rukovodilac Davor Sedlarević, specijalista vaspitač za tradicionalne igre. Predavači i stručni saradnici bili su spec. Igor Popov, prof. Predrag Šušić, Jovana Bulatović, te studenti Univerziteta u Štipu Simona Kitanovska i Jane Spasov.

 Zbog pandemije koronavirusa ove godine nijesu realizovana terenska istraživanja, ali je s druge strane program obogaćen brojnim promocijama knjiga, izložbama, besplatnim radionicama igre i pjesme…a kamp je zaključen javnim časom polaznika „Trk na trg – Oj-ha u Kolašinu“ gdje je izveden dio naučenih igara i pjesama.

Takodje su održana i već tradicionalna takmičenja u igranju po crnogorski, pjevanju muzičke fraze bez uzimanja vazduha i uzvikivanju „Oj-ha“.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Folklor

Projekat po svim važećim savremenim naučnim normama i praksama. Zaslužuje veću pomoć i bolji status kod države. Za razliku od folkloraša koji igraju uz plejbek, električne bubnjeve i kojima je čak uzvik oj-ha nasnimljen, te tako odu i "olimpijadu", ovdje de radi o naučnom pristupu. Bravo za Kolašin!