16 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FCJK: Otkazana promocija knjiga Čirgića i Radomana zbog političkih progona

Kultura

Comments 6

FCJK: Otkazana promocija knjiga Čirgića i Radomana zbog političkih progona

Autor: Antena M

  • Viber

Autori knjiga u izdanju Crnogorskoga PEN centra koje je trebalo da budu promovisane na završetku III Cetinjskog foruma otkazali su svečanu promociju zbog, kako navode, netransparentnosti rada tužilaštva i kršenja ljudskih prava pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji već 10 dana štrajkuje glađu.

"O zdravstvenom stanju Katnića, koje je i prije pritvaranja bilo ozbiljno narušeno, nadležne institucije ne informišu javnost, a vlasti i proruske i prosrpske medijske strukture svakodnevno svojataju aktivnosti tužilaštva", saopšteno je sa FCJK.

Njihov stav prenosimo integralno:

"Kad je pripreman program skupa Cetinjski forum, planirano je da program bude završen promocijom dva izdanja Crnogorskoga PEN centra, kao jednoga od organizatora ovoga susreta, i to knjigâ Aleksandra Radomana i Adnana Čirgića. Međutim, na insistiranje autorâ promocija se neće održati, a umjesto nje publici će biti poklonjene knjige.

Naime, autori su - smatrajući promociju svečanim činom - odustali od nje iz moralnih razloga, s ciljem da upotrijebe ovaj prostor da ukažu još jednom na zabrinjavajuće trendove u društvu.

Time su autori željeli iskazati ozbiljnu zabrinutost zbog netransparentnosti tužilaštva koje pozivamo da odgovori na pitanja javnosti kako bi se do kraja uklonile dileme o političkoj komponenti hapšenja bivšega glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Svjedočimo svakodnevnom svojatanju aktivnosti tužilaštva od strane političkih i medijskih proruskih struktura i očekujemo od tužilaštva da se jasno i transparentno ogradi od ovakvoga uticaja, ne samo kroz saopštenja već jasne informacije o ovim procesima koje mogu biti podijeljene te zdravstvenom stanju i poštovanju ljudskih prava Milivoja Katnića koji štrajkuje glađu. Ukoliko se ne ispoštuju njegova ljudska prava, smatraćemo ga žrtvom progona aktuelne vlasti čije je pojedine aktere, među kojima i predśednika Skupštine, razotkrio u veleizdajničkom činu državnoga terorizma, za koji je prvostepeno osuđen, a koji su organizovali GRU i srpske kriminalne grupe."

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Hernan

Ako umre Katnic u pritvoru,ne daj boze,imacemo anarhiju i nesagledive posljedice u Crnoj Gori!

Bjeladin

@Sreten Vujović Kičma je važna ali je obraz najvažniji a toga ovde ne vidimo

Bjeladin

I zdravlje generala Dikića je bilo narušeno pa ga je katnić držao 4.5 godine u zatvor gde je 3 put strajkovao gladju.....tada ste ćutali zar ne? Toliko o vama i vašem politikanstvu