18 °

max 23 ° / min 16 °

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dešifrovan drevni tekst. U njemu piše kako je izgledala posljednja Platonova veče

Izvor: Vikipedija

Kultura

Comments 0

Dešifrovan drevni tekst. U njemu piše kako je izgledala posljednja Platonova veče

Izvor: index

Autor: Antena M

  • Viber

Italijanski naučnici dešifrivovali su drevne svitke u kojima se navodi gdje je tačno pokopan grčki filozof Platon i što je mislio o muzici koja je svirala na njegovoj samrtnoj postelji. Radi se o dijelu papirusa iz Herkulaneja, pougljenim zapisima koji su dugo bili zakopani ispod slojeva vulkanskog pepela nakon erupcije Vezuva 79. godine.

Na papirusima piše da je Platon pokopan u tajnom vrtu u blizini Hrama muza unutar Platonove akademije u Ateni i da je svoju posljednju veče proveo uz zvuke flaute, koju je svirala mlada robinja iz Trakije. Platonu se njena muzika, kako stoji u drevnom tekstu, nije baš svidjela. 

"Već smo ranije znali da je Platon sahranjen u Akademiji, ali nijesmo znali gdje tačno", rekao je danas za CNN Graciano Ranoki sa Univerziteta Piza. Platonovu akademiju je 86. godine prije Hrista razorio rimski general Sula.  

"Prethodno se smatralo da je Platonu bila ugodna muzika koju je svirala robinja. No zapisi otkrivaju da je Platon na samrtnoj postelji gostu iz Mesopotamije komentirisao da robinja nema dovoljno osjećaja za ritam. Imao je visoku temperaturu i smetala mu je muzika", kazao je Ranoki.  

Gosta je primio uprkos tome što se jako loše osjećao. "Odradio je svoju dužnost. Gostoprimstvo je za Grke bila svetinja", dodaje Ranokii. U tekstu se također spominju novi detalji o Platonovom životu. Prethodno se mislilo da je prodat u ropstvo 387. godine prije Hrista dok je bio na Siciliji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR