19 °

max 23 ° / min 16 °

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umro pisac Pol Oster

Izvor: EPA/EFE

Kultura

Comments 0

Umro pisac Pol Oster

Izvor: nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Slavni američki pisac Pol Oster preminuo je noćas u 77. godini, poslije duge i teške bolesti.

Oster, najpoznatiji po djelu „Levijatan“, preminuo je od raka pluća, prenosi "Gardijan".

Pol Benjamin Oster rođen je 1947. godine u Njuarku, u Nju Džerziju, u jevrejskoj porodici srednje klase. Osterova tri godine mlađa sestra patila je od djetinjstva od psihičkih poremećaja. Diplomirao je 1970. na Univerzitetu Kolumbija, nakon čega se preselio u Pariz gdje je radio kao prevodilac francuske književnosti, da bi se potom vratio u SAD. Po povratku u domovinu počinje da piše eseje, pjesme i romane. Preveo je mnoga značajna djela francuske književnosti. Doktorirao je na katedri za englesku i komparativnu književnost. Proučavao je Prusta i Džojsa.

Bio je jedan od najznačajnijih američkih romansijera, ali i pjesnik, esejista, scenarista, reditelj i prevodilac. Nikako nije bio zanemarljiv ni njegov društveni angažman. Bio je jedan od uticajnijih kritičarara savremenog svijeta, posebno američkog društva.

Bio je poznat po stilizovanoj, čudno zagonetnoj postmodernističkoj fikciji. Iza sebe je ostavio 34 književna djela među kojima su najpoznatija „Njujorška trilogija“, već pomenuti „Levijatan“, pa „G. Vertigo“, „Mjesečeva palata“, „U zemlji posljednjih stvari“, „Knjiga opsjena“, „Proročka noć“, „Bruklinska revija ludosti“, „Putovanja u skriptorijum“, „Čovjek u mraku“, „Nevidljivi“, „Sanset park“, „Zimski dnevnik“, „4321“. Napisao je i dvije memoarske knjige, pa knjigu eseja „Umjetnost gladovanja“, kao i zbirku pjesama „Iščezavanja“.

Uradio je, s Vejnom Vangom, scenario za film „Dim“, pa za ostvarenje „Pandorina kutija“, a bio je i scenarista i reditelj „Unutrašnjih života Martina Frosta“. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset jezika.

Ovjenčan je bio brojnim nagradama. Među priznanjima su Džon Vilijam Korington za doprinos književnosti, potom Princ od Asturije za književnost, Orden umjetnosti i književnosti Francuske, a bio je i član Američke akademije za umjetnost i nauku.

Ženio se dva puta, oba puta koleginicama. Najprije se vjenčao s Lidijom Dejvis, ali brak, u kojem su dobili sina Danijela, trajao je svega pet godina. Desila mu se velika tragedija prije tačno dvije godine. Naime, aprila 2022. sin Danijel preminuo je od prekomerne doze narkotika.

A drugi put se oženio sa Siri Hustvet. U ovom braku dobio je ćerku Sofi Oster, koja je glumica i pjevačica.

Prošlog marta Osterova supruga saopštila je da se pisac liječi od raka, koji mu je dijagnostikovan decembra 2022. godine. Posljednji roman „Baumgartner“ objavljen je prošlog oktobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR