15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović postao član Evropske akademije nauka

Kultura

Comments 0

Perović postao član Evropske akademije nauka

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, pjesnik, književik i pozorišni kritičar Sreten Perović na prijedlog akademika iz Ukrajine izabran za redovnog člana Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti u Parizu.

Ta ugledna akademijska institucija, utemeljena prije gotovo pola vijeka, u svojem članstvu ima mnoge svjetske stvaraoce iz svih oblasti nauke i umjetnosti, među kojima su i 72 laureata Nobelove nagrade iz 54 zemlje.

Perović je naučni savjetnik za leksikografiju i počasni doktor Univerziteta "Costantin Stere" u Kišinjevu, autor sedamdesetak knjiga poezije, studija, kritika i eseja i prepjeva sa slovenskih jezika.

"On je bio pozvan da na godišnjoj skupštini Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti, koja je održana u Parizu 9. decembra, na svečan način primi odgovarajuće insignije i Povelju članstva Akademnije, ali je, na njegovu molbu (iz zdravstvenih razloga), taj svečani čin odložen za maj mjesec 2017, a iz Akademije mu je upućen samo formalni dokumenat o članstvu", naglasili su iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.
Perović je posljednjih godina dobio značajna internacionalna priznanja, među kojima i Veliku nagradu za poeziju Internacionalne akademnije „M. Eminescu“ (2012), Zlatnu medalju Blaže Koneski Makedonske akademije nauka i umjetnosti (2013), Počasno članstvo u Internacionalnoj akademji (2013), počasni doktorat evropskog Univerziteta „Constantin Stere“ u Kišinjevu (2014), Premio Internationale Trieste Poesia (2015), Zlatnu medalju Internacionalne akademije „M.E.“ i domaću Nagradu za životno djelo „Božo Bulatovć“ (u Mojkovcu).

"Ali više od tih priznanja značila je pojava pet knjiga njegove poezije na rumunskom (dvije), na ukrajinskom, na francuskom, na makedonskom i moldavsko-rumunskom, od kojih je ona koja se pojavila u Kišinjevu – proglašena za najbolju knjigu prevedene poezije u Moldaviji 2014. godine", objasnili su iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Izvor: RTCG

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR