Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Dok je jedna društvena grupa diskriminisana, ostali se ne mogu osjećati slobodno"

| Postavio/la: Marija Mitrović

"Dok je jedna društvena grupa diskriminisana, ostali se ne mogu osjećati slobodno" podgorica.me

Podgorica kreće ka tome da će se Prajd uskoro organizovati uz minimalno prisustvo organa reda, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sastanku sa članovima organizacionog odbora 7. Montenegro Prajda 2019.

„Želim da vam čestitam organizovanje 7. Prajda, to je velika stvar ne samo za zajednicu kojoj vi pripadate, nego i za glavni grad i na Crnu Goru uopšte i čini mi se da se naš ukupan razvoj kao društvene zajednice i njene emancipacije može mjeriti u odnosu na to kako reagujemo na ovaj događaj. Motivisan da kao građanin dam svoj doprinos, prisustvovao sam prvom Prajdu i znam da je grad tada izgledao kao ratna zona, danas imamo potpuno drugačiju sliku i smatram da smo u velikoj mjeri uspjeli to da detabuiziramo“, kazao je Vuković.

Kako je saopšteno, Vuković je iskazao zadovoljstvo što je u neposrednoj blizini upravne zgrade Glavnog grada nedavno otvoren i Drop in centar, ističući da je ovako atraktivna lokacija za otvaranje centra upravo još jedan od načina borbe protiv predrasuda.

„Hoću da znate da imate podršku Glavnog grada i da želimo da radimo zajedno da vaša poruka dođe do što većeg broja ljudi i da što je moguće više pripadnika LGBT populacije zbaci teret društvene odgovornosti i pridruži vam se u nekim budućim akcijama. Ono što bi vam dosta pomoglo je i usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, čemu želim kao gradonačelnik da pružim snažnu podršku, jer je to naša civilizacijska obaveza. Iako je tradicija nešto što se vrlo često koristi protiv vas, to je nešto što je u skladu sa najsvjetlijim tradicijama ovoga društva, jer ako jedna čovjek u ovom društvu nije slobodan, ne možemo smatrati da smo slobodni. Dok je jedna društvena grupa diskriminisana, mi ostali se ne možemo osjećati slobodno“, istakao je Vuković uz želju da sjutrašnji Prajd prođe u miru i svaki naredni da bude još bolji.

Kako su kazali, ispred Organizacionog odbora Glavnom gradu se zahvalio Danijel Kalezić, ističući da LGBT zajednica stoji na raspolaganju da na svaki način doprinese stvaranju boljeg društva. On je istakao da su organizatori Priajda ove godine uzeli učešće i u dijelu programa u okviru PAF-a, pa će kao rezultat zajedničke saradnje Podgroičani imati priliku da uživaju u odličnoj zabavi i koncertu reginonalno poznate grupe Nipple People.

„Plan nam je da se u narednim godinama usmjerimo na organizovanje sadržaja koji će ljudima iz grada omogućiti da se više integrišu sa LGBT zajednicom, više zabave, relaksirane atmosfre, kulturnih i edukativnih sadržaja, a da sama šetnja bude samo jedan od tih segmenata. Na taj način ćemo, kroz lične kontakte, umanjiti i predrasude koje trenutno postoje, a s druge strane to je i način da ljude iz zajednice koji nijesu prepoznati kao takvi ohrabrimo da uzmu svoje učešće u događajima“, istakao je Kalezić.

Kako je navedeno, sagovornici su se saglasili da bi jedan dio kapaciteta kulturnih instituicija mogao da se stavi na raspolaganje LGBT zajednici, tako da se kroz zajedničko organzoivanje izložba, predstava, zajednički radi na uključivanju zajednice u društvene tokove, a sve u cilju da ne djeluju kao marginalna društvena grupa.

"Bilo je riječi o konkretnim projektima – konkurs za kratke kvir priče iz regiona, izložbe fotografija, pozorišne predstave, performansi, filmski festival Merlinka, kao i učešće u nekim širim društvenim akcijama kao što je projekat Moje drvo", piše u saopštenju.

Kako su napomenuli, u ime Glavnog grada na Montenegro Prajdu 2019. prisustvovaće zamjenica gradonačelnika, sekretar za socijalno staranje i zaposleni u gradskoj upravi.

Ostavi komentar

0/300