13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković sa gradonačelnikom Tirane: Zajedno možemo realizovati brojne projekte

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Vuković sa gradonačelnikom Tirane: Zajedno možemo realizovati brojne projekte

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković učestvovao je na Četvrtom “17+1” forumu u Tirani na temu “Urbani održivi razvoj”.

Nakon Foruma održano je niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima, a gradonačelnik je sa saradnicima, bio gost gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja.

„Vjerujem da je ovo nastavak jedne veoma uspješne saradnje, da zajedno možemo uraditi mnogo i realizovati brojne projekte“, istakao je gradonačelnik Tirane Veliaj, konstatujući da su Podgorica i Tirana gradovi koji se suočavaju sa sličnim izazovima, što je dobra osnova za saradnju na svim nivoima.

„Treba iskoristiti mogućnost da na iskustvima učimo jedni od drugih, pogotovo kada je u pitanju urbano planiranje“, istakao je  Vuković osvrnuvši se na slične izazove kao što su složene i dugotrajne procedure u vezi sa eksproprijacijom zemljišta, revitalizacija pojedinih djelova grada i sl.

"Obrazlažući na koji način Tirana rješava probleme vodosnabdijevanja, nedostatka parking prostora, naplate poreza, komunalnih taksi i stambene problematike, gradonačelnik Veliaj je istakao važnost legislativnog okvira, te donošenja dobrog zakonskog rješenja za glavni grad, jer dobro uporište u zakonu daje mogućost kvalitetnog i lakog rješavanja većine problema sa kojima se glavni gradovi suočavaju.

Gradonačelnik je prenio iskustva Podgorice kada je u pitanju uspostavljanje biznis zona i privlačenja stranih i domaćih investitora, što je tema koja otvara mogućnost za razmjenu iskustava ne samo između Podgorice i Tirane, već gotovo svih glavnih gradova regiona", navodi se u saopštenju.

On je, takođe, Veliaja upoznao sa planovima Podgorice kada je pitanju reorganizacija sistema javnog prevoza, mogućnosti uvođenja autobusa na električni pogon, kao i činjenice da bi iskustva Tirane u ovoj oblasti bila od velikog značaja za glavni grad Crne Gore.

Sagovornici su razmatrali i mogućnost saradnje između gradskih službi koje se bave planiranjem prostora, budući da je Tirana, slično podgoričkom projektu Mikro020, uspješno revitalizovala određene djelove grada i na taj način stvorila mjesta u gradu koja privlače turiste, ali i revitalizacije pojedinih kulturnih dobara.

Gradonačelnik Vuković je pozvao gradonačelnika Veliaja i njegov tim da budu gosti na svečanoj sjednici 19. decembra, na kojoj će glavni grad Crne Gore obilježiti 75 godina od svog oslobođenja, kao i da budu učenici Međunarodnog biznis foruma koji će biti održan dan ranije.

Delgacija Podgorice bila je gost i ambasadora Crne Gore u Albaniji NJ.E. Dušana Mrdovića.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR