11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Auto-perionica usred stambenog naselja! Stanari ogorčeni, investitor poručuje: Imam dozvolu, parcela je moja

Izvor: Foto: Antena M

Podgorica

Tag Gallery
Comments 3

Auto-perionica usred stambenog naselja! Stanari ogorčeni, investitor poručuje: Imam dozvolu, parcela je moja

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Stanari u ulici Vlada Ćetkovića i Sima Barovića, u podgoričkom Bloku 9, ogorčeni su zbog izgradnje mega auto-perionice koja niče u njihovom, kako kažu, urednom, tihom i sigurnom porodičnom kvartu, dosad pošteđenom gužve i sadržaja koji bi taj spokoj remetili.

Zato su, suočeni s iznenadnim radovima maltene ispod njihovih prozora, više puta pisali Glavnom gradu - objasnili su da auto-perionicu doživljavaju kao brutalan atak na dosadašnji način života i, do detalja, zašto je smatraju sadržajem koji nije primjeren takvom kvartu i konkretnoj lokaciji.

Ističu, tako, da će ulaz u perionicu voditi preko trotoara, kojim djeca idu u obližnju školu "Radojica Perović", a kojim frekventno prolaze i ostali stanari obližnjih zgrada, ali i brojni Podgoričani koji šetaju put Tološke šume ili, dalje, bulevarom prema najužem gradskom jezgru.

Nije jasno gdje bi, osim na kolovozu, mogli "čekati" na pranje automobili, ako posao "krene". Građani sa kojima smo razgovarali čude se da to može biti u skladu sa saobraćajnim propisima. Ne znaju ni da li će taksisti, koji baš tu čekaju poziv, kompletirati potencijalni haos, kao ni kuda će komunalci sa kontejnerima, pošto su i oni na pretpostavljenoj liniji ulaska automobila u perionicu...

Gomila pitanja, zasad bez odgovora, ali svako od njih manje bitno spram ružne izvjesnosti: stiže nešto po definiciji prljavo i bučno, što generiše gužvu i remeti mir. 

"Auto-perionica sa cjelodnevnim radnim vremenom nije sadržaj primjeren mirnom stambenom kvartu. Ne želimo tik ispod prozora naših stanova žamor, muziku, redove automobila, često nervozne, bahate nepoznate ljude...ne želimo devastaciju prostora u čiji smo human izgled uložili ljubav, vrijeme i novac.

Vjerujemo da razumijete našu zabrinutost i, sasvim sigurno, znate da ovakav sadržaj nije prikladan ovoj lokaciji", pisali su stanari Glavnom gradu.  

"Naime, i najnovim rješenjima DUP Stambena zajednica VI Kruševac zone 2,3 i 4 jasno se definiše namjena.

Uvjeravamo Vas da je naš jedini motiv želja da sačuvamo spokoj naših porodica. Razumijemo da je vlasnik auto-perionice uložio novac u taj biznis i želimo da i njega poštedimo finansijskog gubitka. Posebno nas interesuje, kako i pod kojom je nadoknadom izdat ulaz u buduću auto-perionicu, jer vidimo da je jedini ulaz preko trotoara kuda naša djeca idu u obližnju školu. Vrijedno je napomenuti da je to jedan od prepoznatljivih pješačkih trotoara ovog kvarta", navode stanari. 

I građani koje smo anketirali tik uz gradilište auto-perionice, koji žive u blizini ili svaki dan tuda prolaze, uglavnom su protiv izgradnje.

"Mislim da to nije dobro rješenje ovdje na uglu, djeca tuda prolaze i neće biti dostupan ni pristup kontejnerima...

Ne razumijem se u to, ne znam zašto bi perionica smetala, pretpostavljam da nije tolika buka...

Živim sa druge strane zgrade i nema buke, ali sa ove strane sigurno da smeta, biće ljudima pod prozorom.

Kako ćemo prilaziti tamo da bacamo smeće ako nema trotoara? Zna se gdje treba da budu perionice, na periferiji grada, ovdje ne", kazali su nam anketirani građani. 

Investitor i vlasnik "MM Gradnja Komerc" Vesko Mujović kaže da je gradnja legalna i da je za auto-perionicu dobio dozvolu od Glavnog grada, te da je riječ o privremenom montažnom objektu, koji će poslije određenog perioda biti uklonjen.

"Opština je donijela odluku da mogu u Drugoj zoni da se grade perionice, to je moj privatni plac. Dobio sam dozvolu još u julu i počeo sam da radim. Što se trotoara tiče - kako ostali rade, kako ulaze sa javne površine na benzinsku pumpu i slično?", kazao je Mujović za Antenu M. 

"Ima pješački prelaz, pređu sa druge strane i idu drugim trotoarom. To nije problem, automobili mogu da uđu sa druge strane, parcela je otvorena sa tri strane, uopšte ne moraju preko trotoara da ulaze", kaže on, dodajući da trotoar neće biti srušen. 

"Kad se riješi DUP mi ćemo tu da zidamo zgradu. To će biti mobilna perionica na šarafe, koja će kasnije biti prebačena negdje drugo", kazao nam je on dodajući da nije riječ "o maloj investiciji". 

U Rješenju koje nam je dostavio inače piše da odobrenje važi do septembra 2021. 

"Legalno sam dobio dozvolu na svom privatnom placu i legalno radim perionicu privremenog karaktera. Ne vidim razloga da trotoar bude sporan, neće tu biti ništa rušeno", zaključuje Mujović. 

Prema saznanjima Antene M, stanari obližnjih zgrada angažovaće advokata i pokušati da u regularnoj proceduri spriječe devastaciju njihovog životnog prostora.

"Nijesmo hajduci, ako ne budemo mogli legalno da ostvarimo svoj cilj, investitoru želimo srećan rad. Ali, onaj ko je dao dozvolu za ovakav biznis usred stambenog naselja pokazuje da nije dorastao funkciji koju obavlja. Jer, norme su dobre onoliko koliko su u funkciji ljudi. Onaj ko ne vidi dalje od profita, zalutao je u javnu službu", rezignirano komentariše jedan od stanara zgrade u Ulici Sima Barovića.

Set pitanja poslali smo i Glavnom gradu. Objavićemo odgovore čim ih dobijemo. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

nenad mne

A, da ve zamolim, čime se vi bavite; od čega se pravi slučaj! Opisaše samouslužnu praonicu vozila ka državni problem!?

ja

za gradsku upravu, a pogotovo za zaposlene u njoj, čast izuzecima, grad je od stadiona do Sat Kule. a ni to ne uređuju i održavaju kako treba. ovakvih primjera promašenihh dozvola, za koje je neko uzeo pare, imamo masu!

aktivista

To je moja "trasa" za šetnju.Nijesam siguran ali na tom placu se nalazilo ogromno smeće,a o tome znaju iz gradske čistoće.Stanari susjednih zgrada više vole da "uživaju"u smradu od smeća nego gledati perionicu.Pa ipak,na tom mjestu ne treba graditi perioncu.