9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Kuća Stojanovića arhitektonski biser i budući hram kulture

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Vuković: Kuća Stojanovića arhitektonski biser i budući hram kulture

Izvor: podgorica.me

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković obišao je, sa saradnicima, rekonstruisani objekat Kuće Stojanovića koju je ugledni podgorički advokat Milinko Stojanović ostavio u nasljeđe Glavnom gradu, odnosno Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, saopšteno je iz PG biroa.

„Objekat u kojem se trenutno nalazimo Glavnom gradu je zavještala porodica Stojanović – Milinko i Antonija Stojanović, jedna od najuglednijih porodica u Podgorici u drugoj polovini XX vijeka, sa željom da nakon njihove smrti ovaj objekat nastavi da živi i funkcioniše kao mali kulturni centar prije svega namijenjen potrebama NB „Radosav Ljumović“.

Međutim, dugo godina se Glavni grad, nažalost, nije na adekvatan način odnosio prema tom vrijednom legatu. Imajući u vidu moralnu obavezu s jedne strane prema familiji Stojanović i s druge strane ono što je realna potreba daljeg unapeđenja kulture u Glavnom gradu, pogotovo u djelovima grada van centra, mi smo odličili da realizujemo projekat i radili smo prvo na čišćenju ove kuće koja se nalazila u jako lošem stanju, a onda i na njenoj adaptaciji, tako da danas na ovom prostoru imamo mali arhitektonski biser i budući hram kulture, koji će služiti ne samo kao mjesna čitaonica, nego i kao buduća rezidencija za pisce i umjetnike koji u Podgoricu budu dolazili iz regiona i Evrope“, istakao je gradonačelnik Vuković.

On je podsjetio da je prošle godine Grad otvorio i rekonstruisani objekat rodne kuće vajara Rista Stijovića, sa novim izložbenim prostorom, a da se u isto vrijeme ove godine otvara Kuća Stojanovića.

„Želim da vam najavim da ćemo naredne godine, nadam se ne čekajući 19. decembar, otvoriti i rekonstruisanu Kusleovu kuću u centru grada, kao još jedan vrijedan kultruno-istorijski spomenik koji se ne nalazi u zadovoljavajućem stanju, tako da je grad opredijelio i za to sredstva i računamo da ćemo i tu dobiti jedan novi galerijski i izložbeni prostor koji će služiti za protokolarne potrebe Grada i dodatno krasiti našu lijepu Podgoricu“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Jedan od najbližih srodnika porodiceStojanović, Slavko Stojanović, zahvalio se na svemu što je urađeno da se kuća privede svojoj namjeni.

„Ostvarila se misao Milinkova – ne treba čovjek da očekuje sjećanja ako to nije zaslužio činenći dobro ljudima i misleći da li će to budućnost izreći. Upravo ovo danas je potvrda njegovih riječi. Milinko Stojanović bio je aktivni učesnik svih burnih događaja- borac NOR-a, Bitke na Sutjesci, Pljevljima, Milinka su krasile kvalitene misli i riječi, temeljitost i poudanost. Dao je svoj je doprinos kulturi i vidu skromnih biblioteka na Jabuci, u Podgorici, u Gimnaziji, u Maslinama, na Bioču, Stijeni Piperskoj, i najzad na svojoj kući ostavio otvorena vrata svima na korist. Naglašeno je njegovo osjećanje prema društvenom, još od nepovratnog zajma za prugu Beograd-Bar. Napravio je još puno toga – Miinko je dio nepokretne očeve imovine ostavio i našoj zajednici, u Stijeni Piperskoj, tako da će i njegovom mjestu rođenja biti dat poklon za osnivanje kulturnog centra Stijenski, koji se već nazire“, zaključio je Stojanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR