10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Glavni grad: NKT-u 65.000 eura za pomoć najugroženijim penzionerima i pripadnicima RE populacije

Podgorica

Comments 0

Glavni grad: NKT-u 65.000 eura za pomoć najugroženijim penzionerima i pripadnicima RE populacije

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni grad Podgorica uplatio je danas 65.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti  koja će biti usmjerena Crvenom krstu za pomoć najugroženijim penzionerima i pripadnicima RE populacije, saopšteno je iz PG biroa.

Tim povodom gradonačelnik Ivan Vuković je podsjetio da Glavni grad nastavlja da daje doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori, a sve u skladu sa naredbama i preporukama NKT.

“Ponosan sam na činjenicu da smo mi do sada realizovali niz aktivnosti i da skupa sa ovom donacijom ukupna pomoć Glavnog grada u ovom trenutku iznosi oko 200.000 eura” istakao je Vuković podsjećajući da je Glavni grad interventno djelovao prilikom pojave koronavirusa i Kliničkom centru uplatio 52.000 eura, a tu aktivnost su ispratila i gradska privredna društva i uplatila još 26.000 eura.

“Dakle, to su sredstva koja su bila dovoljna za kupovinu tri respiratora. Osim toga, znate da smo obnovili jedan dio inventara Hitne pomoći, zdravstvenim radnicima obezbijedili stotinu novih kompleta uniformi i mantila i skupa sa našim kolegama iz Doma zdravlja adaptirali objekat koji će služiti kao prihvatni centar za ljude za koje se procjenjuje da bi možda mogli biti zaraženi koronavirusom. Nakon što smo dobili vijest da su se u Tuzima pojavili slučajevi zaraze, mi smo takođe promptno djelovali i našim prijateljima uplatili 50.000 eura pomoći”, saopštio je Vuković.

“U skladu sa onim što su bile sugestije, odnosno zahtjevi naših kolega iz Crvenog krsta iznos koji smo danas uplatili biće dovoljan da se obezbijedi jedan veći broj paketa, što prehrambenih namirnica, što sredstava za higijenu, za socijalno najugroženije stanovnike, u prvom redu penzionere i jedan broj romskih porodica” naglasio je Vuković.

On je istakao da je Glavni grad organizovao akciju u okviru koje su se kolege obavezale da dio martovske zarade opredijele za borbu protiv širenja koronavirusa. “U skladu sa funkcijom i nivoom odgovornosti u ovoj situaciji, moji zamjenici dr Slađana Vujačić i Časlav Vešović i ja, smo odlučili da se odreknemo martovske zarade, odnosno da je doniramo NKT-u”, saopštio je gradonačelnik Podgorice.

On je naglasio da je izuzetno ponosan na to što radi Crveni krst i da će u Glavnom gradu uvijek imati pouzdanog partnera.

“Značajno smo ojačali kadrovske kapacitete našeg call centra, tako da su naše kolege konstantno na vezi sa ljudima koji su na terenu”, ocijenio je Vuković.

"Ponosni smo na to kako su Podgoričanke i Podgoričani reagovali u ovoj situaciju i apelujem na njih da tako nastave. “Sasvim sam suguran da se uz podršku Vlade Crne Gore i maksimalan angažman naših medicinskih radnika već nazire svjetlo na kraju ovog tunela u kojem se nalazimo”, zaključio je Vuković.

Predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak u ime građana zahvalila se Glavnom gradu.

„Crveni krst već danima izlazi u susret ljudima koji traže humanitarnu pomoć, jer se u ovom trenutku u stanju socijalne potrebe mogu naći i ljudi koji to do sada nijesu bili, budući da zbog mjera koje su na snazi nijesu u stanju da privređuju. U razgovoru sa Glavnim gradom odmah smo naišli na spremnost da pomognu prije svega svojim građanima, onima koji su u ovom trenutnu najugroženiji i vrlo smo lako naši zajednički jezik”, istakla je Dubak. 

Ona je pozvala nadležne u svim crnogorskim opštinama da na ovaj način funkcionišu, da se kanališe pomoć preko organizacije Crvenog krsta kako bi koordinisano djelovali, jer su volonteri u uniformama, sa legitimacijama, obučeni tako da pomoć dostave, a da nikoga ne ugroze.

“Ovo je vrlo značajna humanitarna pomoć imajući u vidu da je naša organizacija do sada uglavnom distribuirala pomoć iz sopstvenih zaliha, tako da je ova pomoć nešto što će u značajnoj  mjeri dodatno olakšati odgovor na više od 500 poziva koje imamo svakodnevno“, zaključila je Dubak.

Direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranaja (PIO) Dušan Perović uputio je zahvalnost gradonačelniku dr Ivanu Vukoviću i njegovim saradnicima što u ovom izuetno važnom trenutku, kada se pokazuje humanost na djelu, gradska uprava uručuje 1000 paketa najstarijim i najugrožnijim i na taj način pruža  podršci najstarijioj populaciji.

On je istakao da je to samo još jedna potvrda nastavka dobre saradnje Fonda PIO i uprave Glavnog grada na čelu sa gradonačelniukom Vukovićem, dodajući da se u prethodnom periodu ona odnosila na materijalnu i socijanu podršku, kao i značajnu podršku u izgradnji stanova za penzionere u Podgorici.

“Šaljem poruku svim pripadnicima najstarije populacije da ostanu kućama, a da će naše službe učiniti maksimalne napore u smislu nove organizacije rada i novih servisa kako bi svi korisnici bili potpuno informisani o ostvarenju svih prava preko Fonda PIO” istakao je Perović i naglasio da će na taj oni način dati doprinos ukupnoj situaciji  koja neće potrajati dugo ukolkio budemo odgovroni i nastavimo da poštujjemo sve prepotuke NKT koji prati cjelokupnu situaciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR