16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Javna rasprava: Rebalans budžeta u funkciji nastavka dinamičnog razvoja PG

Podgorica

Comments 0

Javna rasprava: Rebalans budžeta u funkciji nastavka dinamičnog razvoja PG

Autor: Antena M

  • Viber

Centralna javna rasprava povodom Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada Podgorica za 2020.godinu odražana je danas u Multimedijalnoj sali Skupštine Glavnog grada, saopšteno je iz PG biroa.

Kako je navedeno, ispred obrađivača Nacrta odluke v.d. sekretara Sekretarijata za finansije Snežana Popović pojasnila je i obrazložila sve aspekte i razloge zbog kojih se pristupilo izmjenama i dopunama Odluke o  budžetu Glavnog grada.

Nacrtom ove odluke utvrđena su sredstva u iznosu od 89.600.500 eura koja će dominantno biti usmjerena na realizaciju kapitalnih projekata Glavnog grada, jer su za Kapitalni budžet planirana sredstva u iznosu 48.607.000,  odnosno 54% ukupnih sredstava Budžeta.

“Glavni grad je u proces donošenja odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada Podgorica za tekuću godinu ušao sa dobrim poslovnim rezultatima od prošle  godine, evidentnim padom prihoda uslijed situacije sa koronavirusom, s ciljem da obezbijedimo normalno funkcionisanje svih potrošačkih jedinica, pružimo podršku našim privrednim društvima, privrednim subjektima i poljoprivrednicima, kao i da nastavimo sa planiranim kapitalnim projektima”, naglasila je Popović.

“Najvažniji razlozi koji su uslovili Rebalans, odnose se na predlaganje Odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu. Tom odlukom predviđen je set mjera na nivou Glavnog grada i privrednih društava u cilju vođenja odgovorne fiskalne politike, kao i podrške privrednim subjektima  koji  tokom mjera vladinih naredbi nisu poslovali, a uticale su i na pad prihoda Glavnog grada. U skladu sa tim izvršeno je povećanje planiranih sredstava za transfere privrednim društvima, koji su imali smanjene prihode poslovanja i neplanirane troškove održavanja infrastrukture i održavanja higijene javnih površina, uslovljeno aktuelnom situacijom u iznosu od 530.000,00 eura “, istakla je Popović dodajući da je, pored navedenog, trebalo raspodijeliti prenijeta sredstava iz prethodne godine, što je takođe razmatrano u okviru Nacrta o Rebalansu.

“Kada su u pitanju tekući izdaci, napravljene su određene uštede kod potrošačkih jedinica za programske aktivnosti, za koje je izvjesno da se neće realizovati, a bile su planirane u drugom i trećem kvartalu 2020.godine, kao i posebno za uštede kod rashoda za materijal, službena putovanja, konsultantske usluge, ugovore o djelu i slično” istakla je Popović.

Podsjećamo, javna rasprava povodom ove odluke počela je 17.juna i trajaće 15 dana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR