10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mještani Rogama  po pola dana bez vode; Makrid: Riješićemo problem kako znamo i umijemo

Izvor: Antena M

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Mještani Rogama po pola dana bez vode; Makrid: Riješićemo problem kako znamo i umijemo

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Potrošači u prigradskom naselju Rogami, dijelu oko groblja, poslednjih godina kubure sa nedostatkom pijaće vode.

Starosjedilac ovog mjesta Dražen Vučinić kaže da je problem najizraženiji od juna do septembra.

''Na žalost, moram konstatovati da voda i kvalitetno vodosnabdijevanje ne bi trebalo da bude problem u 21 vijeku, jer je ovo naselje na samo par kilometara od grada. Nestašica vode izražena je u naselju oko groblja, tačnije od porodica Vučinić pa do porodica Rajković u Smokovcu. Svakodnevno, od juna pa do septembra pritisak vode je veoma loš. Od 16 sati pa do ranih jutarnjih sati, vode uopšte nema. Čovjek se neprijatno osjeća kad ga nakon dolaska kući dočekaju prazne slavine”, priča nam on.


Lokalni vodovod na ovom području urađen je prije 20 godina zahvaljujući sufinansiranju lokalnog stanovništva'', navodi Vučinić za Portal Antena M.

''Tadašnji Vodovod bio je sasvim dovoljan za 250 ljudi, tako da je i snabdijevanje pijaćom vodom bilo odlično. U međuvremenu, broj stanovnika se utrostručio, i normalno je da kapacitet ne zadovoljava kvalitetno vodosnabdijevanje. Problem je prezentovan direktoru podgoričkog Vodovoda uz prijedlog da se radi novi bunar blizu štamparije Dan, uz priključenje na sadašnju vodovodnu mrežu, kojom bi se obezbijedilo kvalitetno vodosnabdijevanje Rogama. Interna kontrola Vodovoda na čelu sa Slavišom Guberinićem obilazeći kritično područje kontatuje da je naselje od 18 sati bez kapi vode. Nadam se da će naš prijedlog o kopanju novog bunara naići na odobravanje odgovornih u Vodovodu. Spremni smo da ponovo učestvujemo kako u kopanju bunara tako i u njegovom sufinansiranju'' kaže Vučinić.

Dok se ne premosti aktuelni problem, privremena pomoć su bistijerne i bunari.

''Ne znam da li će nam Vodovod izaći u susret, ali kopanje bunara sa pumpom ne prelazi iznos od 10.000 eura, navodi Vučinić za Antenu M.

Direktor podgoričkog Vodovoda Filip Makrid u izjavi za Antenu M kaže da je glavni uzrok tog problema veliki broj nelegalno sagrađenih objekata.

''Imali smo konkretne akcije u Rogamima i utvrdili da prije tih potrošača postoje čitava naselja koja su nelegalno sagrađena i koja imaju veliki broj divljih priključaka. Počeli smo sa akcijom čišćenja divljih priključaka i podnošenja krivičnih prijava. Sa druge strane, moraćemo da vidimo o čemu se radi za ovaj dio Rogama , jer su to stanovnici koji žive na krajnim kotama'', kaže Makrid.

Makrid dodaje da postoji više opcija za rješavanje ovog problema.

''Smatramo da kopanje bunara od Vodovoda u ovom trenutku ne bi bilo moguće. Ali, moguće je iskopavanje bunara uz predaju građanima na korišćenje'', kazao je Makrid.

Razmatramo i opciju da sa novog auto puta kompletan Smokovac dobije vodosnabdijevanje zato što ćemo  auto putu imati cjevovod Fi 300 mm,  gdje smo rezervisali jednu vrstu priključka na ovoj dionici.

Ovo je prvi put da manifestaciju problema imamo u ovom obimu, tako da ćemo problem rješavati kako znamo i umijemo, dodao je on.

Makrid je naveo da je jedno od rješenja kompletna rekontrukcija vodovodne mreže na tom području.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR