Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Jedno pričaju kod Orava, drugo u amandmanima, a treće sa pokretom "Odupri se“

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Pobjeda

Jedno pričaju kod Orava, drugo u amandmanima, a treće sa pokretom "Odupri se“

Inicijativa Demokratske Crne Gore, koja je saopštena na sastanku sa pokretom "Odupri se“, da vlada građanskog jedinstva treba da bude formirana do 1. decembra i da bez nje nema izbora značajno izlazi iz okvira Briselskog plana, ali i amandmana koje su uz medijaciju EU dogovorili DPS i Demokrate.

Ti amandmani su postali sastavni djelovi odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavsta koja je usvojena glasovima 42 poslanika 31. jula ove godine.

"Nema izbora bez vlade građanskog jedinstva i to upravo na onaj način kako predviđa Sporazum za budućnost koji je potpisalo 39 poslanika opozicije, zajedno sa predstavnicima pokreta "Odupri se“ - da jednu trećinu mjesta u vladi zauzme opozicija, jednu trećinu DPS i jednu trećinu civilni sektor. Pritom, kako i predviđa Sporazum, premijer ne smije biti iz redova onih koji sada vrše vlast. Vladu građanskog jedinstva treba formirati najkasnije do 1. decembra 2019. godine“, navodi se u saopštenju Demokrata nakon sastanka sa pokretom "Odupri se“ održanog u srijedu.

NEUSTAVNOST ZAHTJEVA

Pobjeda je ranije pisala o neustavnosti ovakvog rješenja u Sporazumu za budućnost: Ustav Crne Gore predviđa da ne može biti priznata ona vlast koja nije zasnovana na slobodnoj volji građana.

U amandmanima koji su usvojeni u parlamentu, kao rezultat dogovora DPS-a i Demokrata uz medijaciju šefa Delegacije EU u Podgorici Aiva Orava, nema ni riječi o vladi građanskog jedinstva, datumu početka rada te vlade kao i da je formiranje takve izvršne vlasti uslov za izlazak za izbore.

U amandmanu 9 koji je sastavni dio Odluke - samo se pominje formiranje nadzornog tijela.

"Odbor će definisati model za obrazovanje nezavisnog nadzornog tijela za praćenje dosljedne primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata, te ostvarivanja prava i sloboda učesnika u izbornom procesu“, navodi se u amandmanu 9.

Ostavi komentar

0/300