11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Bolest opozicije napreduje, boje se sami sebe"

Politika

Comments 24

"Bolest opozicije napreduje, boje se sami sebe"

Izvor: Dnevne novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Politički analitičar i publicista Ranko Đonović ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine da svaki pozitivan proces koji se započne u Crnoj Gori blokira frustrirana želja za vlašću po bilo koju cijenu, koja je u najvećem dijelu opozicije utemeljena na mržnji prema državi Crnoj Gori, prema vladajućoj koaliciji, odnosno Demokratskoj partiji socijalista i njenom čelniku Milu Đukanoviću, ali i mržnji prema političkim subjektima na opozicionoj sceni.

“Kako sve ovo poduže traje, i kako nije nepoznato da mržnja može da rodi samo mržnju, vrlo je prepoznatljivo da crnogorska opozicija sve strastvenije razvija i međusobnu mržnju, do mržnje prema vlastitom političkom biću. I ovog puta žele prečicom i bezočnim ucjenama prema postojećoj vlasti da, za početak, dođu do dijela izvršne vlasti suprotno demokratskim principima i volji građana”, kaže Đonović odgovarajući na naše pitanje da prokomentariše početak rada u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i dešavanja tokom sjednice 11. septembra.

On ističe da je opozicija svjesna činjenice da na principima i pravilima demokratskih zakona, sve i da ih sami formulišu i napišu, “takvi kakvi jesu ne bi skoro došli na vlast”, tako da je “frustracija potpuna”.

“Dakle, boje se sami sebe, naročito se boje vladajuće koalicije, pa je Ničeov stav kako se u mržnji zapravo nalazi strah, na ovom primjeru očigledan. Zaključak o ukupnom političkom djelovanju opozicije bi mogao biti da je bolest crnogorske opozicije u političkom smislu ozbiljno uznapredovala”, ističe Đonović.

Ovaj politički analitičar tvrdi da je zahtjev opozicije prema Administrativnom odboru da predstavnik Posebnog kluba poslanika bude dio Odbora za reformu izbornog zakonodavstva čisto tehnička stvar, te da to tijelo, kakva god bila odluka Administrativnog odbora Skupštine neće biti ni bolje niti gore. Za Đonovića nema sumnje da iza zahtjeva opozicije ne stoji iskrena namjera za dijalogom, već da je riječ o nekoj vrsti ucjene.

On smatra da Demokrate insistiraju na tehničkoj vladi kako bi se na perfidan način i oni i ostala opozicija dokopali vlasti, a potom pod parolom da živimo bolje vraćali Crnu Goru na pozicije ranih 90-ih godina, na šta su temeljili mladalački politički rad, kojeg se nikad nijesu odrekli.

“Najbolji svjedok za tako nešto je upravo njihov čelnik koji javnim nastupima i podignitim rukama, podsjeća na neko ne daj Bože vrijeme i neke ne daj Bože vođe. Gotovo je smiješna tvrdnja kako su se dogovorili sa međunarodnom zajednicom da se u Crnoj Gori uspostavi nekakva tehnička vlada. Valjda se podrazumijeva da bi na njenom čelu trebalo da bude niko drugi do u vasionu lansirani pripravnik naš Aleksa Bečić, a uz njega još pregršt njemu sličnih pripravnika. Ko su i kako se zovu predstavnici te međunarodne zajednice koji bi u Crnoj Gori da postavljaju vladu, ne smije se valjda ni pitati. Za sad možemo biti sigurni da to nije ova međunarodna zajednica. No, neistine kod dijela javnosti prolaze, za njih se ne odgovara niti prekršajno niti krivično, a ne plaća se ni PDV. Zato samo naprijed za našeg Aleksu u ovoj disciplini, možda će postati šampion naše planete”, poručuje Đonović.

On smatra da bi bilo zaista simpatično vidjeti jedan pokušaj stvaranja koalicije građanske orijentacije.

“Tako nešto nije viđeno od 90-ih godina prošlog vijeka kada je politički cilj građanskih partija iskreno bio suverena građanska država Crna Gora. Tada bez obzira na užasno vrijeme u kojem smo živjeli i mnogo nepovoljnih uslova za uspjeh ostvarivali smo na mnogim poljima korektne pozitivne pomake”, podsjeća Đonović.

Komentari (24)

POŠALJI KOMENTAR

Kinez

Ko gubi ima pravo da se ljuti, zato opozicija godinama plasira pricu o neregularnosti izbora, kako bi opravdala svoj vjeciti status gubitnika.

Enesa

Becic nije mogao Kotor da vodi, a ne da nam plagistar dodje na celu drzave.

Svetlana_TV

Opozicija svoj los izborni rezultat pokusava da opravda neutemeljenom pricom o neregularnosti izbora. Ali njihova podrska je mala upravo zbog njih, njihovog nerada i nepostizanja rezultata koji su u korist gradjana.