14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nenezić: Stav Makrona razuman, ali u ovom trenutku loš za Zapadni Balkan

Politika

Comments 0

Nenezić: Stav Makrona razuman, ali u ovom trenutku loš za Zapadni Balkan

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Odluka predsjednika Francuske Emanuela Makrona da treba da se izmijeni metodologija pristupnih pregovora prije nego što se dopusti zemljama da uđu u EU je razumna, ali u ovom trenutku nije dobra za zemlje Zapadnog Balkana, kazala je za Antenu M izvršna direktorka CEMI-ja Ana Nenezić.

"Makron je jasno uslovio svoju podršku time da se reformiše cjelokupni proces proširenja i tu je stavio fokus na to da proces mora da bude manje tehnokratski a više politički, i teško da bi ovdje neko mogao sporiti ono što je njegov zahtjev, iako to, posebno sa aspekta interesa Zapadnog Balkana nije bio dobro", kazala je ona.

Nenezić kaže kako se nada da crnogorski zvaničnici novonastalu situaciju neće iskorisiti kao izgovor za ono što su nedostaci u našem pregovaračkom procesu.

"Crna Gora je u potpuno drugoj fazi procesa pristupanja. Mi smo gotovo otvorili sva pregovaračka poglavlja i ono što je naš najveći problem je to što nemamo konkretne rezulzate u oblastima pravosuđa, ljudskih prava. To je upravo ono o čemu govori Makron ali i najveći predstavnici drugih zemalja koji uporno potenciraju da ne samo u Crnog Gori već i u svim zamljama ZB postoji problem vladavine prava, prevashodno kada se govori o organizovanom kriminalu i korupciji", ističe Nenezić.

Ona podsjeća da je ovo prva godina kako Crna Gora nije otvorila niti jedno novo poglavlje a nije uspjela ni da zatvori ona koja su već otvorena.

Naglašava da bi naša zemlja, nakon odluke koja je uslijedila ka Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, trebalo ozbiljnije da shvati obaveze prema EU.

"Ono što posebno brine je to što još nijesmo dobili izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za ključno poglavlje 23. Dok ga ne dobijemo ne možemo očekivati otvaranje novog poglavlja niti možemo ostvariti napredak kada govorimo o ukupnom procesu pristupanja", zaključuje Nenezić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR